line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 22 januari 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksindustrie verliest rechtszaak over mentholsigaretten tegen FDA in VS / Philip Morris moet mogelijk belastingboete van 2.2 miljard dollar betalen in Thailand / Indiase experts zijn blij met nieuw verbod op tabaksverkoop aan kinderen / Sigaretten uit de handel gehaald in Turkmenistan / Verbod in de maak op roken in Britse gevangenissen. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Verenigde Staten: Tabaksindustrie verliest rechtszaak over mentholsigaretten tegen FDA
De tabaksindustrie heeft een rechtszaak verloren tegen de Amerikaanse Food en Drug Administration (FDA). De zaak was aangespannen omdat de FDA had geoordeeld dat mentholsigaretten verboden moesten worden nadat was gebleken dat ze extra aantrekkelijk zijn voor jongeren. De industrie wilde de uitspraak bij de rechter nietig laten verklaren, maar trok aan het kortste eind. Lees meer bij Bullfax.

Thailand: Philip Morris moet mogelijk een belastingboete van 2.2 miljard dollar betalen
Marlboro-fabrikant Philip Morris International (PMI) moet mogelijk 2.2 miljard dollar boete betalen als inderdaad klopt dat ze importbelastingen hebben geprobeerd te ontlopen. Volgens het koninkrijk heeft PMI tussen 2003 en 2006 te lage importbelastingen betaald vanuit de Filippijnen. Een rechtszaak moet aantonen of PMI schuldig is. PMI zegt zich tot het uiterste te zullen verdedigen. Lees meer bij Yahoo News.

India: Experts zijn blij met wet op verkoop tabak aan kinderen
Dankzij een nieuwe wet in India is de verkoop van tabaksproducten aan kinderen strafbaar geworden. De Juvenile Justice Act is vorige week ingegaan. Verkopers die de wet overtreden, kunnen flinke boetes verwachten. De vorige versie van de wet werkte niet omdat de boetes toen te laag waren. Lees meer bij DNA India.

Turkmenistan: Sigaretten uit de handel gehaald
Nadat de Turkmeense president Gurbanguly Berdymukhamedov (een voormalige tandarts) het volk heeft opgeroepen te stoppen met roken, zijn tabakswinkeliers allemaal gemaand sigaretten uit hun schappen te halen op straffe van flinke boetes. Berdymukhamedov heeft verder flinke maatregelen aangekondigd om roken te ontmoedigen. Lees meer bij Yahoo News.

Groot-Brittannië: Verbod op roken in gevangenissen in de maak
De Prison Officers Association wil dat een verbod op roken in gevangenissen sneller wordt ingevoerd. Dat meldt de BBC. Op dit moment worden er in vier gevangenissen in Engeland en eentje in Wales proeven met zo'n verbod uitgevoerd. Het verbod moet zowel de gezondheid van gevangenen als medewerkers van gevangenissen beschermen. 80 Procent van de gevangenen rookt namelijk. Lees meer hier.

tags:  buitenland