line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 15 januari 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Bijna de helft van Amerikaanse niet-rokende tieners rookt mee / Tieners vinden rokende karakters in videospellen stoer / 40 procent lokale Britse overheden schrapt in budget antirooktherapie / De resultaten van 5 jaar Spaans rookverbod / Gadget maakt van smartphone een e-sigaret / Activisten waarschuwen voor vertraagde invoer plain packaging Bangladesh / Eerste Amerikaanse e-sigaretwet verplicht kinderslot op e-liquids. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Verenigde Staten: Bijna de helft van niet-rokende tieners rookt mee
Volgens een nieuw onderzoek van het Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) wordt bijna de helft van alle niet-rokende kinderen en jongeren blootgesteld aan sigarettenrook. Dat kan leiden tot ziekten als bronchitis en astma. Het onderzoek is gebaseerd op een enquête onder 17.000 schoolgaande tieners. Bijna de helft zei wekelijks bloot te staan aan sigarettenrook en een op de vier zei dat dit dagelijks het geval was.
Lees het artikel in The Mail on Sunday

Verenigde Staten: Roken in videogames maakt roken stoer voor tieners
In 42 procent van de videogames die vaak door tieners worden gespeeld, komen karakters voor die roken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californië naar roken in games. Slechts 8 procent van die spellen heeft een waarschuwing voor rokende karakters. Volgens The Truth Initiative kan dit jongeren aanzetten tot roken. Tieners geven aan dat rokende karakters stoerder en fitter zijn.
Lees meer in The Daily Mail Online

Groot-Brittannië: 40 procent lokale overheden schrapt in budget antirooktherapie
Uit onderzoek van de antirookorganisatie Action on Smoking and Health (ASH) blijkt dat 40 procent van de lokale Britse overheden heeft geschrapt in hun budget voor ondersteunende diensten bij stoppen met roken. En nu heeft de overheid ook nog eens een extra bezuiniging van 200 miljoen pond op gezondheidsbudgetten verplicht. Omdat het niet verplicht is om stoppen-met-roken-therapieën aan te bieden, wordt gevreesd dat deze nog erger geraakt zullen worden door de extra bezuinigingen.
Lees meer in The Guardian

Spanje: De resultaten van vijf jaar rookverbod
De krant El Pais heeft gekeken naar het resultaat van het rookverbod dat in 2011 is ingesteld in de Spaanse horeca. Sinds die tijd is het aantal Spaanse rokers met 2 procent gedaald. Ook is er minder astma bij kinderen geconstateerd. Sinds 2008 is het aantal verkochte sigaretten zelfs gehalveerd. Verder blikt de krant vooruit op nieuwe antirookmaatregelen die de gezondheid verder moeten bevorderen, zoals plain packaging. Lees het artikel hier

Groot-Brittannië: Gadget maakt van smartphone een e-sigaret
Hij heet Jupiter en het is een smartphone waarop een opzetstuk zit dat als e-sigaret kan worden gebruikt. Zo kan er met hetzelfde apparaat gebeld en gedampt worden. Het artikel vermeldt verder niet of de Jupiter een mogelijke opstap zou kunnen vormen voor jongeren die de e-sigaret willen proberen.
Lees meer hier

Bangladesh: Activisten waarschuwen voor vertraging in plain packaging
Antitabak-activisten waarschuwen dat er mogelijk vertraging kan ontstaan bij de invoering van plain packaging op 19 maart aanstaande omdat de tabaksindustrie de overheid onder druk zet dit te vertragen.
Lees meer bij BD News24

Verenigde Staten: Eerste e-sigaretwet verplicht kinderslot op e-liquids
The Wall Street Journal meldt dat de eerste federale wet voor e-sigaretten een feit is, nu het Congres heeft besloten dat navulverpakkingen met nicotinevloeistoffen (e-liquids) voortaan moeten zijn voorzien van een kinderslot. Dit, omdat er 2300 ongelukken zijn geweest waarbij kinderen de liquid dronken en vergiftigd raakten.
Lees meer…

tags:  buitenland