line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 08 januari 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Noorse medici willen totaalverbod op tabaksproducten voor volwassenen / Tabakslobbyist wordt geridderd in Groot-Brittannië / Amerikaans bedrijf wil sigaret met laag nicotinegehalte maken / Accijnsverhoging na verhoging minimumloon Turkije / 70 Procent van de Amerikaanse kinderen zagen reclame e-sigaret / Canadese Minister-President wil met spoed plain packaging invoeren / Ministerie Volksgezondheid Bangladesh gevraagd tabakslobby te negeren. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Noorwegen: Medici willen totaalverbod op tabaksproducten voor volwassenen

De Norwegian Medical Association heeft de overheid opgeroepen een totaalverbod op tabak in te stellen voor mensen die na 2000 zijn geboren. Zo kan het doel 'een rookvrije samenleving in 2035' behaald worden. 'We willen voorkomen dat jongeren gaan roken,' zei de voorzitter tegen The Independent. Lees meer hier.

Groot-Brittannië: Tabakslobbyist Lynton Crosby geridderd

Lynton Crosby, een Australische lobbyist die onder meer voor British American Tobacco werkte, wordt in Groot-Brittannië geridderd. Dit omdat hij ook de strategie heeft bedacht die de partij van David Cameron de overwinning deed behalen. Lees het artikel in The Independent en het profiel van Crosby op Tobacco Tactics

Verenigde Staten: Bedrijf wil sigaret op de markt brengen met laag nicotinegehalte

The 22nd Century Group, een bedrijf dat zich richt op het beperken van de schade van roken voor de gezondheid, wil een sigaret op de markt brengen waarin een zeer laag nicotinegehalte zit. Hiervoor worden gemodificeerde tabaksplanten gekweekt. De sigaretten moeten het makkelijker maken om te stoppen omdat ze niet meer zo verslavend zijn. Lees meer bij Nieuwszender WKRN.

Turkije: Accijnsverhoging na verhoging minimumloon

De Turkse overheid wil de accijns op tabak en alcohol verhogen nu de minimumlonen met 30 procent zijn opgehoogd. De accijns zal met 5 procent stijgen. Lees meer bij Dogan News Agency.

Verenigde Staten: 70 Procent van de kinderen zag reclame voor e-sigaret

Het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) concludeert uit een enquête onder 22.000 kinderen en jongeren dat maar liefst 7 op de 10 reclame voor e-sigaretten heeft gezien. De meeste van hen zien die reclame in winkels. Het CDC opent nu de aanval op de reclame voor e-sigaretten. Lees meer in The Mail on Sunday.

Canada: Minister-President vraagt minister van Volksgezondheid met spoed plain packaging in te voeren

Justin Trundeau, de Minister-President van Canada, heeft tegen de minister van Volksgezondheid gezegd dat hij de verwachting heeft dat plain packaging, het gestandaardiseerd verpakken van tabaksproducten zonder merkuitingen, snel wordt ingevoerd. Hij noemt het een 'top prioriteit' en wil het voorbeeld van Australië en Groot-Brittannië volgen. Lees meer in de Tobacco Reporter.

Bangladesh: Minister van Volksgezondheid gevraagd tabakslobby te negeren

Gezondheidsactievoerders hebben het ministerie van Volksgezondheid in Bangladesh gevraagd om strikte antirookmaatregelen in te voeren, vooral afschrikwekkende plaatjes op tabaksverpakkingen. De overheid wil dit per 19 maart invoeren zodat de bovenkant van sigarettenpakjes met de plaatjes bedekt zullen worden en zo mensen ontmoedigen te roken. Maar de tabakslobby probeert de druk op te voeren en dat tegen te houden. Lees meer bij BD News24.

tags:  buitenland