line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 01 januari 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Europese waakhond faalt bij controle tabakssmokkel door industrie / Canadees verbod op verkoop van smaakjestabak / Meerdere Amerikaanse Staten en steden hogen 1 januari de tabaksleeftijd op / Directeur Japan Tobacco International zoekt nieuwe groeimarkten / Amerikaanse staat New Jersey laat accijns niet naar gezondheid terugvloeien. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Brussel: Europese waakhond faalt bij controle tabakssmokkel door industrie

Een artikel in The British Medical Journal (BMJ) gaat in op OLAF, de Europese antifraude-organisatie en haar controle op het aandeel van de tabaksindustrie bij smokkel van tabaksproducten. In 2002 is er bij een schikking tussen de industrie en de EU een deal gesloten waarbij OLAF gedeeltelijk met de industrie samen zou gaan werken om de smokkel tegen te gaan, maar het ontbreekt aan transparantie over de details van die deal. Lees het stuk hier.

Canada: Verbod op de verkoop van smaakjestabak gaat 1 januari in

Vrijdag 1 januari gaat het Canadese verbod in op de verkoop van tabak met lekkere smaakjes, waaronder menthol. Het verbod hoort bij de eerder dit jaar ondertekende Tobacco and Electronic Cigarettes Sales Act. Meer bij radiostation The Fox.

Verenigde Staten: Per 1 januari verhogen meerdere staten en steden tabaksleeftijd

Verschillende Amerikaanse Staten en steden willen het moeilijker maken voor jongeren om in 2016 aan tabak te komen, daarom verhogen ze de leeftijd waarop iemand tabak mag aanschaffen naar 21 jaar. Hawaii wordt per 1 januari de eerste staat die dat doet. In Massachusetts verhogen de steden Attleboro, Lee, Lennox, Mansfield, Medfield, Peabody, Stockbridge, en Whately de tabaksleeftijd, in Californië is dat Santa Clara en in Ohio New Albany. Lees meer hier.

Japan: Directeur Japan Tobacco International zoekt nieuwe groeimarkten

In een interview heeft de directeur van Japan Tobacco International (JTI), Mitsuomi Koizumi, een boekje opengedaan over hoe JTI gaat proberen de grootste tabaksproducent te worden. Hij denkt dat er voor JTI nog veel te halen valt in delen van Zuid-Amerika en Azië. Maar omdat hij ook denkt dat tabak op een kantelpunt zit qua verkoop door de groeiende aandacht voor de schadelijkheid van roken voor de gezondheid, moeten tabaksproducenten het volgens hem ook gaan zoeken in de farmacie en in voedselproducten. Lees meer bij Business Asia.

Verenigde Staten: 'New Jersey laat accijns niet naar gezondheid vloeien'

In een opiniestuk in The Press of Atlantic City komt aan de orde hoe de Amerikaanse staat New Jersey alleen maar aan zichzelf denkt door de inkomsten die ze heeft aan accijns niet direct terug te laten vloeien naar de gezondheidsbegroting. Lees het stuk hier.

tags:  buitenland