line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 25 december 2015

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: BAT in opspraak wegens omkopen vakbond / 'Tabakslobby is grootste schande van de eeuw' / Plain-packaging opnieuw op de kaart in Nieuw-Zeeland / Indonesië nog altijd vatbaar voor tabakslobby / Tasmaanse overheid wil tabaksleeftijd naar 25 jaar / Superster Adele stopte met roken omdat ze vreesde voor haar leven / Nieuwe antirookcampagne in Cambodja. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Kenya: British American Tobacco in opspraak wegens omkopen vakbond

The Independent meldt dat British American Tobacco (BAT) wederom in opspraak is geraakt nu bekend is geworden dat de tabaksgigant een vakbond heeft omgekocht om de productie bij haar concurrent Mastermind Tobacco te frustreren. Dit blijkt uit documenten van klokkenluider Paul Hopkins, die in het BBC-Programma Panorama al onthulde dat BAT Oost-Afrikaanse ambtenaren en politici omkocht.Volgens Business Daily Africa heeft BAT ook hooggeplaatste ambtenaren omgekocht om de rekeningen van Supermatch te bevriezen. Lees meer hier en hier.

Brussel: 'Tabakslobby is grootste schande van de eeuw'

In een opinieartikel in de EU Observer schrijft Europarlementariër Gilles Pargneaux dat de lobbyactiviteiten van de tabaksindustrie het grootste schandaal van deze eeuw moeten worden genoemd. Hij zag eigenhandig hoe de industrie probeerde nieuwe antirookmaatregelen te ondermijnen terwijl er jaarlijks 700.000 Europeanen sterven aan de gevolgen van tabaksgebruik. Lees het stuk hier.

Nieuw-Zeeland: Plain-packaging opnieuw op de kaart

Nadat de Australische regering vorige week een door Philip Morris aangespannen rechtszaak heeft gewonnen over plain-packaging (het gestandaardiseerd verpakken van tabaksproducten zonder merkuitingen), heeft buurland Nieuw-Zeeland besloten ook weer werk van de antirookmaatregel te gaan maken. Nieuw-Zeeland wil voor 2025 rookvrij zijn. Lees meer hier.

Indonesië: Land nog altijd vatbaar voor invloed tabaksindustrie

Een woordvoerder van de WHO heeft gezegd dat Indonesië nog altijd vatbaar is voor de invloed van de tabaksindustrie omdat het land de regels van het FCTC-verdrag nog niet goed heeft geïmplementeerd. Volgens de WHO-woordvoerder proberen tabaksfabrikanten nieuwe antirookmaatregelen die in 2016 in zouden moeten gaan tegen te houden door druk uit te oefenen. Lees meer bij Antara News.

Australië: Tasmaanse overheid wil tabaksleeftijd ophogen naar 25 jaar

Het eiland Tasmanië wil de minimumleeftijd waaraan tabak maf worden verkocht van 21 jaar naar 25 jaar wordt opgehoogd. Het eiland heeft het een na hoogste aantal rokers van Australië. Met de maatregel hoopt de overheid dat aantal te verlagen. Lees meer in The Guardian.

Wereld: Superster Adele stopte met roken omdat ze vreesde voor haar leven

Een van de grootste sterren van dit moment, Adele, heeft in een interview met The Daily Mirror verklapt dat ze 25 sigaretten per dag rookte, maar daar mee is gestopt. De reden is dat ze het later niet aan zichzelf te wijten wil hebben als ze een door roken veroorzaakte ziekte als longkanker zou krijgen. Lees meer hier.

Cambodja: Nieuwe antirookcampagne gestart

De Wereldgezondheidsorganisatie is samen met het Cambodjaanse Ministerie van Volksgezondheid een campagne gestart om Cambodjanen te wijzen op de schadelijke gevolgen van roken. De campagne heet: "Van Tabak gaan je kinderen dood". Lees meer bij Kimedia.

tags:  buitenland