line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 18 december 2015

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksgebruik komt veel voor in populaire videogames / Kanker komt overwegend door omgevingsfactoren / Tabaksgigant Imperial Tobacco wil naamsverandering / Ban op opkomende tabaksproducten in Singapore ingevoerd / BAT-klokkenluider zegt dat bedrijf niet naar corruptie-aantijgingen luisterde / Rookverbod in cafés en bij speeltuinen Roemenië ingevoerd / Meeroken verhoogt de kans op onvruchtbaarheid met 20 procent. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Verenigde Staten: Tabaksgebruik komt veel voor in populaire videogames
Uit een nieuw rapport van de Truth Initiative blijkt dat roken in zeer veel videospellen die door jongeren worden gespeeld, voorkomt. Tabaksproducten worden vaak gebruikt door coole en stoere karakters in spellen. De bevindingen zijn alarmerend omdat jongeren meer tijd besteden aan het spelen van spellen dan dat ze naar de film gaan.
Lees meer bij IT Briefing.

Wereld: Kanker komt overwegend door omgevingsfactoren
De BBC meldt dat uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in Nature, blijkt dat kanker overwegend komt door leefstijl en omgevingsfactoren. Slechts 10-30% van kankers zijn puur pech. Een van de onderzoekers vergelijkt roken daarbij met Russische Roulette: "Wat een roker doet is er twee of drie kogels in de revolver bij doen en daarna de trekker overhalen."
Lees meer…

Groot-Brittannië: Tabaksgigant Imperial Tobacco wil naamsverandering
Imperial Tobacco is een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld. The Guardian meldt dat de gigant volgend jaar waarschijnlijk het woord 'tobacco' van haar naam laat weghalen en als Imperial Brands verder gaat. Dit om naast tabak ook andere producten makkelijker te kunnen gaan maken en op de markt te brengen.
Lees meer…

Singapore: Ban op opkomende tabaksproducten ingevoerd
In Singapore wordt een ban op opkomende tabaksproducten ingevoerd. Daarmee wilde regering voorkomen dat nieuwe tabaksproducten binnen haar eigen grenzen op de markt komen en zo de consumptie van tabak vergroten.
Lees meer bij China Daily.

Groot-Brittannië: Klokkenluider zegt dat BAT corruptie-aantijgingen negeerde
Een paar weken terug onthulde BBC Panorama dat British American Tobacco (BAT) ambtenaren omkocht in Afrikaanse landen. Dezelfde klokkenluider die dit aan het licht bracht, zegt nu dat hij de corruptie binnen BAT heeft aangegeven om het te stoppen, maar dat niemand naar hem heeft willen luisteren.
Lees meer bij Invezz.

Roemenië: Rookverbod in cafés en bij speeltuinen
De Roemeense overheid heeft een rookverbod ingesteld in cafés en bij speeltuinen. In Roemenië rookt bijna een derde van de bevolking. Door het invoeren van de maatregelen volgt Roemenië andere Europese landen in de strijd tegen tabak.
Lees meer bij Reuters.

Wereld: Meeroken verhoogt kans op onvruchtbaarheid met 20 procent
Uit nieuw onderzoek blijkt dat meeroken de kans op onvruchtbaarheid met 20 procent kan vergroten. Ook kan de menopauze er twee jaar eerder door beginnen. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Tobacco Control.
Lees meer bij The Mail on Sunday.

tags:  buitenland