line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 13 november 2015

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: Dominique Strauss Kahn is tabakslobbyist / Mogelijk verbod in China op donaties door tabaksbedrijven / Grotere waarschuwingen op tabakspakjes India / Mythe rond dunne sigaretten doet Chinese verkoop toenemen / Mogelijk verbod alle tabaksreclame Duitsland / Amerikaanse Staten die grootste gevolgen tabaksgebruik dragen, doen weinig aan ontmoedigen / Pakistaanse tabaksverkopers moeten binnen week vergunning voor verkoop hebben. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Frankrijk: 'Domonique Strauss Kahn is tabakslobbyist'
RTL meldt dat uit een rapport van JDD blijkt dat Dominique Strauss Kahn, de voormalig voorzitter van het IMF, Philip Morris van advies heeft voorzien voor haar lobby tegen de invoering van gestandaardiseerde verpakkingen. Deze antirookmaatregel moet jongeren ontmoedigen met roken te beginnen.
Lees meer (in het Frans)…

China: Mogelijk verbod op donaties door tabaksbedrijven
In China wordt bekeken of het mogelijk is om tabaksfabrikanten te verbieden geld te doneren aan goede doelen. Deze methode gebruiken zij om goodwill te kweken en de aandacht af te leiden van de schadelijke gevolgen van tabak. Ook wordt er gekeken of iedere vorm van donaties aan stichtingen te verbieden is.
Lees meer bij China Development Gateway

India: Grotere waarschuwingsplaatjes op sigarettenpakjes
Per 1 april 2016 komen er grotere waarschuwingsplaatjes op tabaksverpakkingen, meldt The New Indian Express. De overheid wil dat gezondheidswaarschuwingen voortaan 85% van het oppervlak van pakjes beslaan om het roken verder te ontmoedigen. Op dit moment is dat nog 40% van het oppervlak, maar het Ministerie van Volksgezondheid heeft besloten dat grotere waarschuwingen nodig zijn.
Lees meer…

China: Mythe rond dunnere sigaretten doet verkoop toenemen
De verkoop van 'slim' sigaretten, een dunnere variant van de gewone sigaret, neemt toe in China. De reden daarvoor is dat Chinezen denken dat er minder schadelijke stoffen in deze dunne sigaretten zitten. In 2007 werden er nog 500 miljoen van deze sigaretten verkocht, in 2014 waren dat er 15 miljard. Ook onder jongeren zijn deze sigaretten populair. Antirookgroepen noemen de mythe zeer gevaarlijk.
Lees meer bij XinhuaNet

Duitsland: Mogelijk verbod op alle tabaksreclame
Een uitgelekt rapport laat zien dat er een mogelijk verbod wordt ingesteld voor alle buitenreclame voor tabak. Dat meldt The Local. Dat betekent dat reclame op zuilen en bijvoorbeeld in bushokjes per 2020 volledig zou moeten verdwijnen.
Lees meer…

VS: Staten die grootste gevolgen tabaksgebruik dragen, doen weinig aan ontmoedigen
Amerikaanse Staten als Kentucky, Tennessee, Missouri, West Virginia en Mississippi zien de grootste gevolgen voor de gezondheid van hun inwoners door het gebruik van tabak. Tegelijkertijd doen zij er het minste aan om dat terug te dringen.
Lees meer bij USA Today

Pakistan: Tabaksverkopers moeten binnen week vergunning ophalen voor verkoop
Pakistaanse verkopers van tabaksproducten moeten binnen een week in het bezit van een vergunning komen om tabak te mogen blijven verkopen. Bij de vergunning hoort dat zij niet meer aan jongeren onder de 18 mogen verkopen. Ook losse verkoop wordt met de vergunning verboden. Verkopers in de buurt van scholen zullen geen vergunning krijgen.
Lees meer in Dawn

tags:  buitenland