line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 06 november 2015

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week: De Canadese overheid wil plain packaging invoeren / Europese landen op schema met invoering tabaksproductenrichtlijn / Tabaksgebruik jongeren moet net als andere drugs worden behandeld / Accijns Maleisië in een klap met 40 procent verhoogd / Overheid Nepal voert strengste gezondheidswaarschuwingen ter wereld in / Vluchtelingeninstroom Duitsland zal omzet tabak laten stijgen / 7Eleven-verkopers in Chicago boos om verbod verkoop smaaktabak rond scholen. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Canada: Overheid wil plain packaging invoeren
De nieuwe Canadese overheid is voornemens plain packaging in te voeren, het gestandaardiseerd verpakken van sigaretten zonder merkuitingen. Het plan moet nog aangenomen worden, maar als het doorgaat zal Canada Australië, Groot-Brittannië en Ierland opvolgen in het nemen van deze antirookmaatregel.
Lees meer bij Converter News

Brussel: 'Landen op schema invoering tabaksproductenrichtlijn'
De Europese Commissaris voor Volksgezondheid Vytenis Andriukaitis heeft tijdens de Dag van de Ex-Roker gezegd dat de meeste Europese landen op schema liggen voor de invoering van de herziene Tabaksproductenlijn. De Europese Commissie onderhandelt nog met vier landen over hoe ze de richtlijn nog beter kunnen implementeren. Ook zei hij dat antirookcampagnes goed werken.
Lees meer bij Pan European Networks

Verenigde Staten: 'Tabaksgebruik jongeren moet net als andere drugs worden behandeld'
Uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Georgia blijkt dat bij de behandeling van jongeren met een verslaving aan drugs en alcohol niet wordt ingezet om hen ook van tabak af te helpen. Dit terwijl tabaksgebruik de hersenen zo verandert dat het blijft vragen om allerlei verslavende middelen.
Lees meer in Medical Xpress

Maleisië: Accijns in een klap met 40 procent verhoogd
De Maleisische overheid heeft de accijns op tabaksproducten in een keer met 40 procent verhoogd. De antirookmaatregel viel verkeerd bij de industrie, die bang was dat dit slecht voor de verkoop zou zijn nu de pakjes duurder zullen worden.
Lees meer bij Channel News Asia

Nepal: Overheid voert grootste gezondheidswaarschuwingen in ter wereld
De Nepalese overheid heeft de strengste gezondheidswaarschuwingen ter wereld ingevoerd. Tabaksverpakkingen moeten er voortaan met 90% van het oppervlak bedekt zijn met plaatjes met daarop de gevolgen van tabaksgebruik voor de gezondheid. In Nepal rookt 20 procent van de jongeren en op deze manier wil de overheid hen ontmoedigen.
Lees meer bij The Union

Duitsland: Vluchtelingeninstroom zal tabaksgebruik doen toenemen
Duitsland verwacht dit jaar 800.000 vluchtelingen, de grootste verplaatsing van mensen die hun land achterlaten sinds de Tweede Wereldoorlog. De meesten komen uit Syrië waar 48% van de bevolking rookt. Daarmee zal het aantal rokers in Duitsland flink stijgen.
Lees meer bij Bloomberg

Verenigde Staten: 7Eleven verkopers in Chicago boos door verbod op smaaktabak rond scholen
Een nieuwe wet in Chicago maakt het onmogelijk voor verkopers van tabak die zich op 500 meter van een school bevinden om smaakjestabak te verkopen. Een aantal 7Elevens zeggen dat hun omzet daarmee gigantisch zal kelderen. De wet is er gekomen om jongeren te ontmoedigen met roken te beginnen nadat is vastgesteld dat zij daar vaak smaaktabak voor gebruik.
Lees meer bij DNA info

tags:  buitenland