line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 30 oktober 2015

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week onder meer: Tabak met smaakjes verleidt jongeren tot roken / Canadese rechtbank beslist dat tabaksfabrikanten honderden miljoen apart moeten zetten voor schadeclaims / Amerikaanse artsen doen ronkende aanbevelingen over terugdringen tabaksgebruik onder jongeren / Stoppen met roken kan duizenden Britten uit armoede halen / Lokale sigaret in India moet stadse rokers gaan trekken / Zuid-Korea wil verbod kleine sigarettenverpakkingen. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Verenigde Staten: Tabak met smaakjes verleidt jongeren tot roken
Nieuw onderzoek suggereert dat tabak met lekkere smaakjes de belangrijkste reden is dat jongeren met roken gaan experimenteren. Het onderzoek is uitgevoerd door een Food and Drug Administration en gepubliceerd in JAMA (Journal of the American Medical Association). Uit het onderzoek komt dat 89% van de jongeren smaakjes proberen bij het gebruik van een waterpijp, 81% doet dat bij de e-sigaret, 65% bij sigaren en 50% bij sigaretten.
Lees meer bij Medical News Today.

Canada: Tabaksfabrikanten moeten van rechter honderden miljoenen reserveren voor schadeclaims.
Een Canadese rechtbank heeft besloten dat twee grote tabaksfabrikanten (Imperial Tobacco en Rothmans) samen een bedrag van €674 miljoen apart moeten zetten om tegemoet te kunnen komen aan de gezondheidschadeclaims die zijn ingediend in de staat Quebec.
Lees meer bij Reuters

Verenigde Staten: Academy of Pediatrics komt met ronkende aanbevelingen rond tabak
De American Academy of Pediatrics dat zich richt op gezondheid van jongeren heeft een lijst aanbevelingen gedaan om roken onder jongeren terug te dringen of te voorkomen. Daaronder vallen ophoging van de tabaksleeftijd naar 21 jaar, accijnsverhoging, reclameverboden en een verbod op smaaktoevoegingen.
Lees meer bij Medical Xpress.

Groot-Brittannië: Stoppen met roken kan duizenden mensen uit armoede halen
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die stoppen met roken jaarlijks gemiddeld €3008 euro besparen. Voor de regio Noord-Oost Engeland zou dat betekenen dat 59.000 mensen daardoor uit de armoede zouden komen. Lees meer bij Chronicle Live

India: Lokale sigaret moet stadse rokers aan gaan trekken
Nadat de verkoop van sigaretten in India was gedaald door het toenemen van de accijns op tabak, is vooral in regionale gebieden de bidi in zwang geraakt. Tabaksfabrikanten zijn geinteresseerd in deze goedkope lokaal gemaakte sigaret en willen het imago van de bidi veranderen om ook stadse rokers aan te gaan trekken.
Lees meer bij de BBC.

Zuid-Korea: Overheid wil verbod op verkoop kleine sigarettenverpakkingen
Sigarettenverpakkingen met een kleine inhoud moeten verboden worden. Dat vindt de Koreaanse overheid die met dat verbod hoopt dat het moeilijker wordt om aan sigaretten te kopen en roken verder te ontmoedigen. Sinds vorig jaar hebben British American Tobacco en Japan Tobacco International pakjes met 14 sigaretten op de markt gebracht.
Lees meer bij Korea Observer.

tags:  buitenland