line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 14 augustus 2015

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week onder meer: Big Tobacco probeert voet tussen de deur te krijgen bij Trans-Pacific Partnership, tabaksmarketing richt zich op direct contact met klant, mogelijk nieuwe antirooktherapie met Britse vondst nicotine-etende bacterie, Britse minister van Volksgezondheid geeft drie miljoen redenen om niet te roken in de auto, Pakistaanse stichtingen slepen overheid voor de rechter vanwege gezondheidswaarschuwingen tabak en winkeliers in opstand tegen tabakswet Bermuda. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Verenigde Staten: Big Tobacco probeert voet tussen de deur te krijgen bij Trans-Pacific Partnership
Het Trans-Pacific Partnership, een vrijhandelsverdrag tussen onder meer de Verenigde Staten, Canada, Mexico en Japan, is onder druk komen te staan doordat een van de invloedrijkste Amerikaanse senatoren, daartoe aangezet door de tabaksindustrie, roet in het eten gooit. "Er moet geen precedent gecreëerd worden met het negatief uitsluiten van een agrarisch product, in dit geval tabak", zei hij. Deel van het akkoord is een conflict-maatregel die ervoor zorgt dat bedrijven achter gesloten deuren landen kunnen aanklagen als die maatregelen nemen die slecht zijn voor hun bedrijfsvoering. Antirookmaatregelen zouden slecht kunnen zijn voor de tabaksindustrie en met het handelsakkoord kunnen ze die mogelijk tegenhouden. Als die tenminste niet is buitengesloten van het akkoord.
Lees meer bij Politico

Verenigde Staten: Tabaksmarketing richt zich op direct contact met klant
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de tabaksindustrie meer gebruik is gaan maken van direct marketing, een manier waarop een persoon in hun database bijvoorbeeld een email ontvangt met reclame. Zo omzeilen ze aandachttrekkende massamediale campagnes en eventuele reclamewetten op tabak en kunnen ze ongezien hun klanten benaderen.
Lees meer bij NCBI.

Groot-Brittannië: Mogelijk nieuwe antirooktherapie met bacterie die nicotine eet
Er is een bacterie ontdekt die op een 'pacman-achtige' manier nicotine opeet. Door het in een therapievorm te gebruiken, denken wetenschappers het verslavende effect van nicotine terug te kunnen brengen. De bacterie zou de nicotine al kunnen opeten voor de stof de hersenen bereikt.
Lees meer in The Mail on Sunday.

Groot-Brittannie: Minister geeft 3 miljoen redenen voor rookverbod in auto
"Ieder jaar worden drie miljoen kinderen blootgesteld aan sigarettenrook in de auto", zegt Jane Ellisson, de Britse minister van Volksgezondheid. Haar statement is overgenomen door de Huffington Post. "Tweehonderd van deze kinderen worden er zo ziek van dat ze hun dokter moeten bezoeken met gezondheidsklachten die volledig te voorkomen zijn."
Lees meer... 

Pakistan: Stichtingen slepen overheid voor rechter om gezondheidswaarschuwingen
Twee Pakistaanse stichtingen hebben het ministerie van Volksgezondheid voor de hoge rechter gedaagd om af te dwingen dat afschrikwekkende plaatjes op sigarettenverpakkingen zo snel mogelijk worden ingevoerd. Deze antirookmaatregel moet voorkomen dat jongeren gaan roken. De overheid heeft de maatregel goedgekeurd, maar geeft de tabaksindustrie keer op keer uitstel, zo meldt de Daily Times.
Lees meer... 

Bermuda: Winkeliers in opstand tegen tabakswet
Tabakswinkeliers in Bermuda zijn in opstand gekomen tegen nieuwe antirookmaatregelen die het ministerie van Volksgezondheid wil invoeren. Dat meldt The Royal Gazette. De antirookmaatregelen moeten mensen ontmoedigen te roken en zo de volksgezondheid verbeteren. De winkeliers zijn echter bang dat hun inkomen door de maatregelen flink zal slinken.
Lees meer... 

tags:  buitenland