line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 17 juli 2015

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week onder meer: Philip Morris moet Amerikaanse familie schadevergoeding van 25 miljoen betalen, vijf gezondheidsorganisaties verzoeken US Chamber of Commerce te stoppen met tabakslobby, nieuw rookverbod in Australië, roken onder Aziatisch-Amerikaanse mannen neemt toe, Pakistan ligt voor op India met antirookmaatregelen en Indiase rechter verzoekt overheid zo snel mogelijk antirookmaatregelen in te voeren. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Verenigde Staten: Philip Morris moet familie overleden roker 25 miljoen dollar betalen
De rechtbank in Oregon heeft besloten dat Marlboro-producent Philip Morris 25 miljoen dollar moet betalen aan de familie van een overleden roker. De rechtbank vond dat met het vonnis een signaal aan de sigarettenfabrikant moest worden afgegeven en zei dat als het om een criminele vervolging zou zijn gegaan, de fabrikant voor 'doodslag' zou zijn vervolgd. De Marlboro-fabrikant heeft hoewel ze beter wist, lang over de gezondheidsgevolgen van roken gezwegen.
Lees meer op de website Oregonlive.com

Verenigde Staten: Vijf gezondheidsorganisaties vragen US Chamber of Commerce te stoppen met tabakslobby
Nadat The New York Times onthulde dat de US Chamber of Commerce, een van de grootste Amerikaanse lobbygroepen, de tabaksindustrie bijstond in de strijd tegen antirookmaatregelen, is er flink actie ondernomen. Vorige week meldde apotheekketen CVS dat ze uit de lobbygroep stapte. Nu meldt PR Newswire dat vijf gezondheidsorganisaties een brief hebben geschreven aan de meer dan 100 bedrijven die lid zijn van het bestuur van de lobbygroep. Ze verzoeken hen om op te stappen, tenzij de lobby voor tabak ophoudt.
Lees meer...

Australië: Nieuw rookverbod gaat per mei 2018 in
Deze week wordt een handtekening gezet onder een nieuwe Australische wet waardoor er per mei 2018 een algeheel rookverbod zal gelden in alle openbare plaatsen waar eten en drinken worden geproduceerd, verkocht en geconsumeerd. Daarmee vervalt de uitzondering die restaurants en cafés sinds 2009 op het rookverbod hadden.
Lees meer bij The Local

Verenigde Staten: Roken onder Aziatische mannen neemt toe
Hoewel de algehele rookprevalentie afneemt, neemt die onder Aziatisch-Amerikaanse mannen toe, schrijft Medical News Today. Een van de redenen is dat onder de bevolking met een Chinese achtergrond roken een zeer geaccepteerde bezigheid is en er nog weinig kennis is over de gevolgen van roken voor de gezondheid.
Lees meer...

Pakistan: Overheid loopt voor op India in het tegengaan van roken
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gezegd dat Pakistan voorop loopt in de strijd tegen tabaksgebruik, in vergelijking tot India. Hetzelfde geldt ook voor Sri Lanka en Bangladesh. De landen hebben strengere antirookmaatregelen ingevoerd, waaronder het duurder maken van sigaretten.
Lees meer bij Dental News Pakistan

India: Rechter beveelt overheid snel antirookmaatregelen te nemen
Een rechtbank in India heeft de regering bevolen om zo snel mogelijk grotere waarschuwingen op tabaksverpakkingen in te voeren, dat schrijft The Financial Express. De gezondheidswaarschuwingen moeten voortaan 85 procent van het oppervlak (nu is dat nog 20 procent) van het pakje beslaan om roken minder aantrekkelijk te maken.
Lees meer...

tags:  buitenland