line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 26 juni 2015

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week onder meer: veertig procent van Amerikaanse kinderen met rokende ouders thujis niet beschermd tegen meeroken, gezondheidswetenschappers gaan werken bij tabaksindustrie, Hawaï voert leeftijdsgrens 21 jaar in, wereldwijde e-sigaretomzet stijgt naar zes miljard, drie jaar oude Ghanese antirookwet nog steeds niet ingevoerd en producenten nicotinevloeistof hebben in New York boete gekregen voor niet kindproof maken verpakkingen. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Verenigde Staten: 40% kinderen van rokende ouders blootgesteld aan meeroken
Uit een nieuwe studie van de Universiteit van Wisconsin-Madison blijkt dat meer dan een derde van de huishoudens waarvan de ouders roken, geen regels hebben ingevoerd om hun kinderen van meeroken te beschermen. Meeroken kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid.
Lees meer in Medical News Today.

Zwitserland: Gezondheidswetenschappers in dienst tabaksindustrie
Reuters schrijft dat de tabaksindustrie steeds meer gezondheidswetenschappers inhuurt voor hun 'Reduced Risk'-producten, zoals e-sigaretten. Onlangs nam Philip Morris 400 wetenschappers aan voor hun hoofdkwartier in Zwitserland.
Lees meer...

Verenigde Staten: Hawaï eerste staat met leeftijdsgrens tabak van 21 jaar
De gouverneur van Hawaï heeft kortgeleden een wet ondertekend waarmee de Amerikaanse staat de eerste is met een leeftijdsgrens van 21 jaar voor tabak. De wet gaat 1 januari 2016 in.
Lees meer bij NBC News

Groot-Brittannië: Wereldwijde omzet e-sigaretten nu zes miljard dollar
The Telegraph meldt dat de wereldwijde omzet van e-sigaretten met 59% is gestegen tot 6 miljard dollar. Britse rokers kiezen minder voor nicotinekauwgom of –pleisters als ze willen stoppen met roken, maar stappen over op de e-sigaret.
Lees meer…

Ghana: Drie jaar oude antirookwet nog steeds niet ingevoerd
Sinds het Ghanese parlement drie jaar geleden een antirookwet heeft goedgekeurd, is hij nog altijd niet ingevoerd. De wet zou eerst langs de Attorney General gaan en ligt daar al drie jaar op kantoor. Intussen zijn de speculaties gaande waarom de wet nog niet is ingevoerd: de tabaksindustrie zou druk uitoefenen.
Lees meer op de website van radiostation Peace FM

Verenigde Staten: Boetes voor onveilige verpakkingen nicotinevloeistof
Vier producenten van nicotinehoudende vloeistoffen hebben in New York een boete gekregen omdat ze hun verpakkingen niet kindveilig hebben gemaakt. Kinderen kunnen zo per ongeluk de vloeistof binnen krijgen met grote gevolgen voor hun gezondheid.
Lees meer bij Reuters

tags:  buitenland