line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 19 juni 2015

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week onder meer: een verbod op bestaande en nieuwe tabaksproducten in Singapore, meer rokende jongeren in België, een nieuw antirookplan in Groot-Brittannië, nieuw Amerikaans onderzoek laat zien dat roken 12 kankers veroorzaakt, Amerikaanse tabaksdirecteur ziet herleving van oude tijden, leeftijdsverhoging tabaksaanschaf leidt tot minder rokers, en moeilijk om Schots rookverbod in de auto te handhaven. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Singapore: Verbod op bestaande en nieuwe tabaksproducten
Het Ministerie van Volksgezondheid in Singapore heeft aangekondigd plannen te hebben om zowel bestaande als nieuwe tabaksproducten te verbieden. De reden is dat de volksgezondheid daarmee beter beschermd zal zijn. Lees meer in de International Business Times

België: Jongeren drinken minder, maar roken meer
De Vlaamse zender VRT meldt dat uit onderzoek van de Vereniging voor Alcohol en andere Durgsproblemen blijkt dat jongeren minder zijn gaan drinken, maar meer zijn gaan roken. In 2013-2014 geeft 32,1 procent van de jongeren aan ooit gerookt te hebben. Een kwart heeft het laatste jaar gerookt en 1 op 10 is een regelmatige roker. Lees meer hier

Groot-Brittannië: Overheid kondigt aan nieuwe antirookmaatregelen te nemen
De overheid heeft aangekondigd om een nieuw plan te maken met maatregelen om tabaksgebruik in te perken voor 2016. Dit jaar loopt het vorige plan "Healthy lives, Healthy people" af. Lees meer op de website voor Britse retailers Conveniencestore.co.uk.

Verenigde Staten: Nieuw onderzoek laat zien dat roken twaalf kankers veroorzaakt
Uit onderzoek dat is gepubliceerd in JAMA International Magazine, blijkt dat het roken van sigaretten verantwoordelijk is voor 48,5 procent van de 346.000 doden ten gevolge van twaalf varianten van kanker. De grootste groep rookgerelateerde kankers zat in de long, de trachea en bronchus. Lees meer bij MedicaXpress.

Verenigde Staten: Directeur van tabaksgigant RJ Reynolds zegt dat industrie terug bij de 'oude tijden' is
CEO van tabaksgigant RJ Reynolds Susan Cameron zei in een telefonisch interview met Bloomberg dat het bijna weer als vanouds is voor de tabaksindustrie: het aantal rechtszaken neemt af en de winsten stijgen. Cameron zei dit nadat bekend was geworden dat R.J. Reynolds een andere tabaksgigant Lorrillard zal overnemen voor 25 miljard dollar. Lees meer hier.

Verenigde Staten: leeftijdsverhoging voor aanschaf tabak, leidt tot minder rokers
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de verhoging van de leeftijd om tabak te mogen aanschaffen naar 21, tot minder jeugdrokers leidt. Het onderzoek vond plaats in het stadje Needham, Massachusetts. Lees meer in MedicalXpress.

Groot-Brittannië: Moeilijk om Schots rookverbod in auto's te handhaven
De BBC meldt dat het onlangs in Schotland ingestelde rookverbod in auto's met kinderen aan boord, moeilijk te handhaven lijkt. Dat stelt althans de Law Society of Scotland en ook de politie. Die laatste steunt het verbod, maar zegt zich vooral te concentreren op het terugdringen van het aantal verkeersdoden. De Schotse overheid zegt de wet zo effectief en uitvoerbaar te willen maken. Lees meer hier

tags:  buitenland