line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 12 juni 2015

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week onder meer: Oekraïense regering stopt met lobbyen voor tabaksindustrie, aantal Australische rokers daalt drastisch, laatste hobbel weg voor fusie van twee Amerikaanse tabaksgiganten, Britse antirookorganisatie ASH vindt dat er heffing moet komen voor tabaksindustrie, 15% van alle Spaanse doden zijn toe te schrijven aan tabaksgebruik, meer Amerikanen gebruiken e-sigaret en Brits verbod op vijf e-sigaretreclames. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Oekraïne: Regering stopt met lobbyen voor de tabaksindustrie
De Kyiv Post meldt dat de Oekraïense Minister voor Economische Zaken de rechtszaak tegen Australië heeft gestopt. Het ministerie had een zaak aangespannen tegen Australië omdat dat land plain packaging had ingevoerd, een antirookmaatregel waarbij sigarettenverpakkingen er identiek uit moeten zien zonder merkopdrukken. Via een handelsverdrag dat Australië heeft met Oekraïne probeerde de tabaksindustrie dat tegen te houden. Oekraïne doet daar nu niet meer aan mee. Lees meer hier.

Australië: Sigarettenconsumptie daalt drastisch
Het Australische Bureau voor Statistieken heeft nieuwe cijfers vrijgegeven waaruit blijkt dat de sigarettenconsumptie drastisch is gedaald. In een jaar tijd ging het met meer dan 10 procent naar beneden, zo schrijft The Sydney Morning Herald. Ook is er voor het eerst minder dan een miljard Australische dollar uitgegeven aan tabak. Lees meer hier.

Verenigde Staten: laatste hobbel weg voor fusie van twee tabaksgiganten
Tabaksfabrikanten R.J. Reynolds en Lorrilard gaan fuseren. Eerder gaf de handelscommissie daar al toestemming voor en nu heeft ook een rechter toestemming geven. Dit was de laatste hobbel die genomen moest worden voor de overname volledig door kon gaan. Met de fusie is 27.4 miljard dollar gemoeid. Lees meer bij Reuters.

Groot-Brittannië: Antirookgroep ASH vindt dat er een heffing moet kopen voor tabaksindustrie
Antirookgroep ASH heeft een nieuw rapport gepresenteerd dat Smoking Still Kills heet. In dat rapport roept de organisatie de regering op een heffing in te voeren voor de tabaksindustrie, zo meldt de BBC. Met de opbrengst kunnen bijvoorbeeld nieuwe ‘stoppen met roken’-klinieken en antirookreclames worden gefinancierd. Lees meer hier

Spanje: 15% van alle doden toe te schrijven aan tabaksgebruik
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat er jaarlijks meer dan 60.000 mensen in Spanje overlijden aan de gevolgen van tabaksgebruik. Daarmee is 15% van alle Spaanse doden hieraan toe te schrijven. Lees meer bij Science Direct.

Verenigde Staten: Uit enquête blijkt dat veel Amerikaanse e-sigaretgebruikers ook blijven roken
Uit een enquête onder 5679 volwassenen van Reuters en Ipsos blijkt dat het e-sigaretgebruik in Amerika flink is gestegen, maar dat de gebruikers daarnaast ook traditionele sigaretten blijven roken. Volgens het rapport gebruikt 10 procent van de Amerikaanse volwassenen een e-sigaret, een verviervoudiging ten opzichte van 2013. Lees meer bij de Thomson Reuters Foundation.

Groot-Brittannië: Verbod op vijf e-sigaretreclames op sociale media
De Advertising Standards Authority heeft vijf reclames van het merk Hubbly Bubbly op sociale media verboden. Het gaat om foto’s van celebreties die het merk gebruiken. Andere reclames bevatten jongeren die voor een drankwinkel stonden. Bij de eerstgenoemde was niet duidelijk dat er nicotine in de e-sigaretten zat en bij de tweede leken de jongeren in de reclame onder de 25. Hubbly Bubbly heeft de reclames verwijderd. Lees meer bij Marketing Magazine. 

tags:  buitenland