line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 22 mei 2015

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week onder meer: 'Europese akkoorden met tabaksgiganten onder zware druk', tabaksindustrie fêteerde Britse parlementariërs, Rokers stoppen makkelijker voor geldbeloning, tabaksindustrie richt zich met verpakkingen ook op jeugd, meer Tsjechen voor antirookmaatregelen en reclameverbod voor tabak in Chinese winkels. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Brussel: Europarlementariër Bart Staes: 'akkoorden met tabaksgiganten onder zware druk'
Europarlementariër Bart Staes laat in een opiniestuk in De Wereld Morgen weten dat de akkoorden met tabaksfabrikanten mogelijk onder grote druk staan. In 2004 zijn er meerjarige deals tussen de Europese Commissie en tabaksmultinationals gesloten nadat de Commissie hen voor de rechter had gedaagd omdat er aanwijzingen waren dat ze zelf sigaretten op de illegale markt brachten. De akkoorden moeten opnieuw geevalueerd worden en zijn, zo blijkt volgens Staes en een aantal experts, niet goed bevallen. Lees meer hier.

Groot-Brittannië: Tabaksindustrie spendeerde meer dan 60.000 pond aan cadeautjes om parlementariërs te overreden
Uit een publicatie in The British Medical Journal (BMJ) blijkt dat de tabaksindustrie meer dan 60.000 pond heeft uitgegeven om Britse Parlementariërs te fêteren terwijl zij moesten stemmen over de antirookmaatregel plain packaging. Deze maatregel zorgt ervoor dat pakjes voortaan alleen nog standaard, zonder merkopdrukken in de winkel mogen liggen. Tabaksfabrikanten trakteerden politici bijvoorbeeld op concerten om hen te proberen te beïnvloeden. Lees meer hier

Verenigde Staten: Rokers stoppen makkelijker met geldbeloning blijkt uit onderzoek
Uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania blijkt dat rokers makkelijker stoppen met hun verslavende gewoonte als ze weten dat ze er een beloning in de vorm van geld voor zullen krijgen. Dat schrijft The Los Angeles Times. Het onderzoek is uitgevoerd onder 2500 rokers. Lees meer hier

Canada: Tabaksindustrie richt zich op verschillende doelgroepen met tabaksverpakkingen
De tabaksindustrie richt zich met de vormgeving van haar verpakkingen op verschillende doelgroepen schrijft The Vancouver Sun. Dat blijkt uit onderzoek van de Global Tobacco Control Project die gedurende 15 jaar interne documenten van de industrie heeft bestudeerd. Met de vormgeving van verpakkingen hoopt de industrie kwetsbare groepen aan te spreken, waaronder ook jongeren. Lees meer hier.

Tsjechië: Meer mensen voor antirookmaatregelen
De Prague Daily Monitor meldt dat uit een enquête onder meer dan 1000 deelnemers blijkt dat meer dan 50% van de Tsjechen voor de invoering van antirookmaatregelen zijn. In 2012 was dat nog 10%. Een derde van de Tsjechische bevolking rookt. De maatregelen zouden dat aantal moeten verlagen. Lees meer hier.

China: Tabaksreclame in winkels wordt verboden
Gezondheidsexperts hebben de Chinese regering dringend verzocht het verbod op tabaksreclame in winkels te implementeren. Per 1 september moet de nieuwe wet van kracht zijn, waardoor een reclameverbod in openbare ruimtes wordt ingesteld. Volgens gezondheidsexperts behoren winkels daar ook toe. Lees meer op de nieuwssite China.org. 

tags:  buitenland