line

Ondertussen in het buitenland

donderdag 14 mei 2015

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week onder meer: China stelt verdubbeling accijns in, rechtbank beslist in nadeel Brusselse ex-commissaris voor tabak John Dalli, Brits ziekenhuis gaat ademtests doen bij zwangeren, Australische playboy gebruikt sociale media om stiekem reclame te maken voor zijn tabaksbedrijf en mogelijk tabaksverbod in het Californische Berkeley. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie 

China: Regering wil accijns meer dan verdubbelen om roken te ontmoedigen
De accijns in China gaat van 5% van de totaalprijs omhoog naar 11%, meer dan een verdubbeling, dat schrijft Reuters. De accijnsverhoging is onderdeel van een pakket aan maatregelen om het aantal rokers terug te dringen. China is de grootste producent en gebruiker van tabak. Lees meer hier.

Brussel: Rechtbank beslist in nadeel John Dalli, ex-eurocommissaris voor tabak
Eurocommissaris John Dalli, die zijn baan verloor omdat hij een connectie met de tabaksindustrie zou hebben, heeft van de rechtbank geen gelijk gekregen. Dat meldt de BBC. Dalli zou onderdeel zijn van een samenzwering maar heeft altijd alle aantijgingen ontkend. 'Dalli-gate' is voer voor menig onderzoek geworden. Dalli wilde zijn baan terug, maar de rechtbank oordeelde dat hij uit zichzelf was opgestapt en er daarom geen sprake van onrechtmatige beëindiging van zijn functie. Lees meer hier.

Brussel: Antifraude-eenheid Olaf nu zelf onderwerp van onderzoek door Dalli-gate
Antifraude-eenheid OLAF, dat onderdeel uitmaakt van de Europese Unie en betrokken is bij Dalli-gate (een web van aantijgingen richt ex-eurocommissaris voor tabak John Dalli) is nu zelf onderwerp van onderzoek geworden. OLAF zou onrechtmatig hebben afgeluisterd om bepaalde informatie te verzamelen. Lees meer in Malta Today.

Groot-Brittannië: Ziekenhuis gaat op zoek naar tabaksgebruik bij zwangere vrouwen met ademtests
The Whittington Hospital in Archway gaat voortaan ademtests doen bij vrouwen die zwanger zijn. Hun doel is het helpen opsporen van vrouwen die blijven roken tijdens de zwangerschap in de hoop hen beter voor te kunnen lichten. Tabaksgebruik kan nadelige effecten hebben voor de baby. Lees meer in Ham & High

Australië: Playboy gebruikt social media om stiekem reclame te maken voor zijn tabaksbedrijf 
De Australische Hugh Heffner heet Travers Beynon, een ex-model en rugbyspeler die bekend is om zijn extravagante feesten in zijn 'Candymansion' in aanwezigheid van tal van zo goed als naakte rondborstige dames. Beynon gebruikt zijn sociale media om feestfoto's te delen met op de muur van zijn huis een reclameposter voor zijn tabaksmerk 'Free Choice'. Een woordvoerder van de Cancer Council Queensland is bang dat hij zo de Australische reclameverboden probeert te omzeilen. Lees meer in The Australian Times. 

Verenigde Staten: Berkeley wil tabaksverbod instellen
Nieuwszender ABC7 meldt dat de Californische stad Berkeley overweegt om een geheel tabaksverbod in te stellen binnen de stadgrenzen om haar inwoners te beschermen voor het ongezonde product. Lokale winkeliers zijn daardoor wel bang voor hun inkomen geworden. Lees meer hier

 

tags:  buitenland