line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 08 mei 2015

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week onder meer: Europese Commissie wil dat EU zich voegt bij internationale actie tegen tabakssmokkel, Wereldbank trekt zich terug uit Indiase conferentie vanwege tabakssponsoring, tabakswaardebonnen maken dat jongeren makkelijker roken, plain packaging in Guernsey, verbod op tabakshandel in Oman en rookvrije scholen in Oklahoma. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Brussel: Europese Commissie wil dat EU zich voegt bij internationale actie tegen tabakssmokkel
De Europese Commissie wil dat de Unie zich voegt naar het Protocol to Eliminate Illicit Trade in Tobacco Products dat valt onder het antirookverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (FCTC). Het protocol dat in 2012 is opgesteld in Australië en tot nu toe zeven deelnemende landen heeft, zou daarna door alle Europese lidstaten ondertekend moeten worden, zodat er 29 deelnemers zullen zijn. Bij 40 deelnemers wordt het protocol rechtsgeldig. Lees meer op de website van de Europese Commissie

India: Wereldbank trekt zich terug uit conferentie vanwege tabakssponsoring
De Wereldbank heeft zich op het laatste moment teruggetrokken uit het 12e Asia Pacific Tax Forum, een evenement dat door de Indian Council for Research on International Economic Relations is georganiseerd. De Wereldbank werd erop geattendeerd dat vier tabaksbedrijven het evenement meesponsorden, waarop ze hun eigen deelname en sponsoring hebben ingetrokken.
Lees meer in The Times of India

Verenigde Staten: Tabakswaardebonnen zetten jongeren aan tot roken
Persbureau Reuters meldt dat nieuw Amerikaans onderzoek laat zien dat jongeren op de middelbare school roken eerder 'cool' vinden en er minder snel mee zullen stoppen als ze waardebonnen voor tabak krijgen. Deze bonnen zijn op internet te verkrijgen en komen soms met 'direct mailings' binnen.
Lees meer...

Guernsey: Eiland voert mogelijk plain packaging in
ITV meldt dat Guernsey, dat onder Groot-Brittannië valt, mogelijk wederom een voorloper is op het gebied van antirookmaatregelen. Het voerde eerder dan Groot-Brittannië een rookverbod op openbare plekken in en verbood roken in gevangenissen ook eerder. Nu wil de regering er plain packaging invoeren.
Lees meer...

Verenigde Staten: Gouverneur van Oklahoma stelt rookvrije scholen in
Er mag niet meer op en rond scholen worden gerookt in de Amerikaanse staat Oklahoma. Dat heeft Gouverneur Mary Fallin bewerkstelligt door nieuwe wetgeving te ondertekenen.
Lees meer in The Washington Times

Oman: Sultan verbiedt alle tabakshandel
The Times of Oman meldt dat de Sultan heeft besloten dat alle handel in tabak voortaan verboden is. Eerder waren er al boetes ingesteld voor mensen die in het bezit van kauwtabak waren, maar de regels zijn uitgebreid naar alle tabaksproducten.
Lees meer...

Groot-Brittannië: Imperial Tobacco wijdt terugval opbrengst aan ISIS
Imperial Tobacco heeft de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar bekend gemaakt, waarbij er sprake is van een terugval van 5% in de verkoop. The Independent schrijft dat de tabaksgigant 2% daarvan toeschrijft aan de verslechterde politieke en veiligheidssituatie van Irak, waar ISIS veel invloed heeft.
Lees meer...

Cyprus: Politie gaat optreden tegen illegale rokers
De politie op het eiland Cyprus gaat optreden tegen mensen die het rookverbod negeren. Vanaf Wereld Niet Roken Dag op 31 mei zullen mensen die binnen op publieke plekken roken, een boete krijgen.
Lees meer in de Cyprus Mail

tags:  buitenland