line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 01 mei 2015

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week onder meer: prijsverdubbeling sigaretten doet sigarettenverkoop in Zuid-Korea met 40 procent dalen, tabaksindustrie gebruikt meer technieken om invloed uit te oefenen, British American Tobacco verdacht van zelf smokkelen sigaretten Zuid-Afrika, sigaren net zo schadelijk als sigaretten. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Zuid-Korea: Prijsverdubbeling sigaretten doet verkoop met 44 procent dalen
De verkoop van sigaretten in Zuid-Korea is in het eerste kwartaal van dit jaar met 44,2 procent gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat zegt een vertegenwoordiger van het Ministerie van Gezondheid tegen persbureau Yonhap News Agency. Er gingen alsnog 519 miljoen pakjes sigaretten over de toonbank in de eerste drie maanden van 2015.
Lees meer...

Groot-Brittannië: Tabaksindustrie gebruikt steeds meer lobbytechnieken
The British Medical Journal (BMJ) schrijft dat de tabaksindustrie steeds meer technieken aanwendt om invloed uit te oefenen op beleidsmakers. De onlangs aangenomen tabakswet waarbij standaardverpakkingen zullen worden ingevoerd in Groot-Brittannië kan bijvoorbeeld een hausse aan rechtszaken veroorzaken door de tabaksindustrie. Een afschriktechniek voor andere landen die eenzelfde wetgeving overwegen.
Lees meer...

Zuid-Afrika: BAT verdacht van zelf smokkelen van sigaretten
Eye Witness News meldt dat er bewijs is opgedoken dat British American Tobacco (BAT) samen met een privé-detectivebureau en overheidsvertegenwoordigers zelf sigaretten zou hebben gesmokkeld. Dat zou blijken uit data die uit mobiele telefoons is getapt. De tabaksfirma ontkent de aantijgingen.
Lees meer...

Groot-Brittannië: Academici in opstand tegen aanwezigheid Imperial Tobacco bij debat
The Oxford Union heeft de aanwezigheid van vertegenwoordigers van Imperial Tobacco bij een debat tegengehouden, meldt de Cherwell. Ook is ze niet ingegaan op sponsoring door de tabakslobby van een debat over de moraliteit van de tabaksindustrie. Verschillende academici waren in opstand gekomen tegen de inbreng van de tabaksindustrie en vonden gehoor.
Lees meer...

Verenigde Staten: Roken sigaren even schadelijk als sigaretten
Het roken van sigaren is bijna net zo schadelijk als het roken van sigaretten. Uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat sigaren bijna dezelfde schadelijke gevolgen hebben, schrijft Medical News Today. Ze kunnen bijvoorbeeld dodelijke kankers in de longen en mond, als mede hart- en vaatziekten en aneurysma's veroorzaken. Het roken van sigaren is dus geen 'gezonder' alternatief voor sigaretten.
Lees meer...

Verenigde Staten: Reclame e-sigaretten verboden omdat die indirect roken promootte
Een reclame voor Mirage Cigarettes, een merk e-sigaretten, is van de buis gehaald omdat de beelden indirect het roken van tabak promoten. Dat meldt de website MSN.com. In de reclame staan een man en een vrouw in een dampwolk en zijn de woorden 'vrijheid', 'keuze' en 'smaak' te zien. De Advertising Standards Authority oordeelde dat de damp teveel aan sigarettenrook deed denken en vond dat de reclame zwoel, aantrekkelijk en intiem was.
Lees meer...

Indonesië: Gezondheidswaarschuwingen sigarettenverpakkingen mogelijk bewust afgedekt
Plaatjes die als gezondheidswaarschuwingen dienen op tabaksverpakkingen in Indonesië, zijn bewust bedekt met accijnslabels. Dat zegt de Indonesische consumentenorganisatie (YLKI) tegen The Jakarta Post. Tijdens een steekproef kwam de overheid erachter dat gezondheidswaarschuwingen bedekt waren en daardoor niet zichtbaar waren. Deze waarschuwingen moeten helpen om roken te ontmoedigen bij jongeren.
Lees meer...

Frankrijk: laagopgeleiden roken meer dan hoogopgeleiden
Nieuw onderzoek van Insee, het statistiekbureau van Frankrijk bevestigt het bekende beeld dat roken steeds meer een scheidslijn tussen hoog- en laagopgeleiden trekt. Het donderdag gepubliceerde onderzoek laat volgens 20 minutes zien dat dat het roken onder hoogopgeleiden afneemt, maar onder laagopgeleiden juist toeneemt.
Lees meer...

Frankrijk: Weinig roken is niet minder gevaarlijk
Een studie van l'Hôpital Nord de Marseille vond volgens Pourqoui docteur dat een derde van de mensen gelooft dat weinig roken (minder dan 10 sigaretten per dag) minder risico op longkanker en andere ziekten oplevert. De onderzoekers wijzen er op dat zelfs bij één sigaret per dag de risico's op ziekten door roken aanzienlijk oplopen.
Lees meer...

 

tags:  buitenland