line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 17 april 2015

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week onder meer: Noord-Iers rookverbod in auto's nodig, tabaksindustrie klaagt Amerikaanse FDA aan, het Indiase ministerie van Volksgezondheid wil antirookwaarschuwingen in leerboeken, Zuid-Korea wil een denktank instellen om additieven in sigaretten te bestuderen en nieuwe rookwetgeving in Thailand en de Filipijnen. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Noord-Ierland: Rookverbod nodig in auto's met kinderen

Roken in auto's zou verboden moeten worden als er ook kinderen aan boord zijn. Dat schrijft voorzitter van de Noord-Ierse Longfederatie Dr. James Cant in The Belfast Telegraph. Kinderen moeten beter beschermd worden tegen meeroken, vindt hij. Lees het stuk hier.

Verenigde Staten: Tabaksindustrie klaagt FDA aan om antirookmaatregelen

Verschillende tabaksfabrikanten waaronder Philip Morris en R.J. Reynolds klaagden deze week de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) aan. Dat meldt CNN. De fabrikanten vinden dat nieuwe antirookmaatregelen tegen de vrijheid van meningsuiting ingaan. De FDA heeft onlangs besloten dat, als er aanpassingen worden gemaakt aan tabaksverpakkingen, zij dat eerst moeten goedkeuren. Lees meer hier.

India: Ministerie voor Volksgezondheid wil rookwaarschuwingen in leerboeken

The Times of India meldt dat het Indiase ministerie voor Volksgezondheid wil dat er een hoofdstuk wordt toegevoegd aan bepaalde lesboeken waarin de schadelijke gevolgen van roken worden besproken. Dit alles om jongeren zo jong mogelijk te leren van sigaretten af te blijven. Lees meer hier.

Thailand: Jongeren vragen om tabakswetgeving

Volgens The Bangkok Post heeft een netwerk van jongerenactivisten de regering verzocht om strengere regels te maken ter ontmoediging van het tabaksgebruik. De leeftijdsgrens om tabak te kunnen verkrijgen zou bijvoorbeeld van 18 naar 20 jaar moeten worden opgehoogd. Lees meer hier.

Filipijnen: Voorstel om tabaksleeftijd op te hogen naar 21 jaar

De groep New Vois Association of the Philippines (NVAP) heeft de overheid verzocht de tabaksleeftijd te verhogen van 18 naar 21 jaar. Nodig om het aantal rokende jongeren terug te dringen, zegt de NVAP. Maar de Philippine Daily Enquirer vraagt zich af of dit daadwerkelijk effect heeft, omdat jongeren onder de 18 nu ook al makkelijk aan tabak kunnen komen. Lees meer hier.

Zuid-Korea: Denktank moet additieven in sigaretten gaan onderzoeken

The Korea Herald meldt dat het Koreaanse Ministerie van Volksgezondheid een denktank wil samenstellen die de additieven in sigaretten gaat onderzoeken. Het gaat om de merken die op Zuid-Koreaanse bodem worden verkocht. Welke toevoegingen zitten er in de sigaretten en wat is daar het effect van? Lees meer hier.

Frankrijk: filmpje voor plain packaging onthuld

Het Comité National contre le Tabagisme heeft een video laten maken om de nieuwe antirookmaatregel plain packaging te ondersteunen, oftewel standaardverpakkingen van sigaretten zonder merkuitingen en mét waarschuwingen. Bekijk het filmpje hier.

tags:  buitenland