line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 19 december 2014

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week onder meer rechtszaak tegen Big Tobacco komt voor Canadese rechter, accijnsinkomsten in Massachusetts worden niet gebruikt voor rookpreventie en tabak voor Amerikaanse militairen wordt duurder. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Canada: Rechtszaak tegen Big Tobacco nu in handen rechter
Na bijna drie jaar, 76 getuigen en meer dan 27.000 documenten is een rechtszaak in Canada nu eindelijk uitgekomen bij de rechter die moet beslissen of ruim een miljoen inwoners van de staat Quebec hebben bewezen dat drie grote tabaksbedrijven een ziekmakend product op de markt hebben gebracht en de gezondheidsrisico's verzwegen. Het gaat om 20 miljard dollar, meldt de Ottawa Star.
Lees meer...

VS: accijnsinkomsten niet gebruikt voor rookpreventie
De staat Massachusetts haalt jaarlijks 882 miljoen dollar op aan accijnsinkomsten op tabak en door geld dat ze krijgt uit een schikking met de industrie, meldt nieuwsprogramma WWLP. Jaarlijks wordt er maar 3,9 miljoen dollar aan preventie uitgegeven in de staat. Het Center for Disease Crontol heeft de staat aanbevolen 67 miljoen dollar uit te geven aan mensen helpen stoppen met roken.
Bekijk het item...

VS: tabak voor militairen wordt duurder
Militairen in de Verenigde Staten genieten belastingvoordeel op tabak. Maar als President Obama de nieuwe begroting voor defensie goedkeurt, zal de korting voor militairen de facto worden opgeheven, schrijft The Military Times. Voor sommige militairen zal een pakje sigaretten één dollar duurder worden.
Lees meer...

Schotland: mogelijk rookverbod in auto's met kinderen
Na Engeland is nu ook in Schotland een plan op tafel gelegd om roken in auto's te verbieden als daar ook kinderen in zitten. Dat meldt The Scotsman "Het doel is kinderen niet aan rook bloot te stellen zodat ze voor een gezond leven kunnen kiezen."
Lees meer...

Frankrijk: zwarte humor als wapen tegen roken
'The evening cigarette' is de titel van een serie korte animaties die met keiharde zwarte humor de boodschap proberen over te brengen dat tabak zeer gevaarlijk is. In de twee filmpjes die al verschenen leidt het weggooien van een branden peuk tot desastreuze gevolgen. De animaties zijn gemaakt door France Télévisions Nouvelles Écritures, Fablabchannel en de site MadmoiZelle.com in samenwerking met de Ligue contre le cancer en het Centre national de cinéma et de l'image animée (CNC). Het effect van de filmpjes staat ter discussie: in de commentaren zeggen lezeressen van MadmoiZelle.com dat de clips vooral laten zien dat je je peuk niet zomaar weg moet gooien.
Lees meer...

 

tags:  buitenland