line

Ondertussen in het buitenland

donderdag 27 november 2014

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabaksgerelateerde onderwerpen. Met deze week onder meer een Australisch plan om tabaksaankoop te koppelen aan een rokerslicentie, scherpere tabaksregels in India en Pakistan en wetsaanpassingen voor de e-sigaret in Australië en Canada. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Australie: alleen roken met licentie?
Professor Simon Chapman van de Sydney School of Public Health, een van de drijvende krachten achter de standaard verpakkingen voor sigaretten in Australië, heeft een nieuw voorstel: rokers zouden alleen sigaretten kunnen kopen met een licentie.
Bekijk de video... 

VS: Reynolds vs Reynolds
Patrick Reynolds, de kleinzoon van tabaksfabrikant R.J. Reynolds, is voorzitter van de Foundation for a Smokefree America. Toen hij op zijn 15e zijn vader verloor aan de gevolgen van roken, besloot hij zich tegen zijn nalatenschap te keren. De Greenville Sun volgde Reynolds tijdens een bezoek aan een basisschool om voorlichting te geven.
Lees meer...

VS: 42 miljoen rokers
Het aantal volwassen Amerikaanse rokers is gedaald tot 18 procent van de bevolking, het laagste cijfer ooit gemeten zo meldt Medical Xpress op basis van nieuwe cijfers van het Center for Disease Control and Prevention. Dat betekent nog altijd dat 42,1 miljoen Amerikanen roken.
Lees meer...

India: verbod losse sigaretten
India is volgens de India Times van plan strengere antirookmaatregelen in te voeren om te kunnen voldoen aan het internationale FCTC-verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie. De regering wil losse verkoop van sigaretten verbieden en een leeftijdsgrens invoeren voor tabaksverkoop. MVO-programma's waarmee tabaksfabrikanten hun imago oppoetsen worden mogelijk ook verboden.
Lees meer...

Pakistan: hogere accijns
Volgens de Daily Times werkt het Pakistaanse Ministerie van Gezondheid aan een verhoging de tabaksaccijns om zo het roken te ontmoedigen. Dit om te voldoen aan het internationale FCTC-verdrag.
Lees meer...

VS: geen gemeentelijk verbod tabak
Het plan van de Amerikaanse gemeente Westminister, Massachusetts om tabak binnen de gemeentegrenzen geheel te verbieden, is van de baan, zo meldt de The New York Times omdat er te weinig draagvlak voor bleek te zijn.
Lees meer...

Australië: e-sigaret onder tabakswet
De Fraser Coast Chronicle meldt dat de Australische provincie Queensland de tabakswet gaat aanpassen zodat voor e-sigaretten dezelfde regels gelden als voor gewone sigaretten. Daardoor kan de tabaksindustrie vanaf 1 januari 2015 geen reclame meer maken voor de elektronische sigaret.
Lees meer...

Canada: e-sigaret aan banden
Ook de Canadese provincie Ontario gaat volgens CBC een wet invoeren die e-sigaretten onder dezelfde regels brengt als gewone sigaretten.
Lees meer...

tags:  buitenland