line

Hartstichting begint handtekeningenactie voor plain packaging

donderdag 27 maart 2014

De Hartstichting en het European Heart Network (EHN) zijn gestart met een handtekeningenactie voor "plain packaging" zoals de neutrale verpakking van tabaksproducten wordt genoemd. Op de website hebben ze een statement geplaatst waarbij ze tot 31 mei 2014 professionals uit de zorg vragen die te ondertekenen, zodat hun stem meeweegt in de politieke discussie over tabaksverpakkingen.

Door de webredactie

Bij "plain packaging" is er sprake van pakjes sigaretten of tabak zonder merksymbolen, kleuren en logo's, waarbij het merk in een standaard lettertype op een vaste plek op de verpakking staat, zoals hier is te zien. Ook moeten er verplichte gezondheidswaarschuwingen met een tekst en foto op staan. Australië heeft dat in december 2012 ingevoerd en de eerste resultaten zijn positief.

De Hartstichting stelt in haar persbericht: "Sinds tabaksreclame in de meeste Europese landen is verboden, is de tabaksindustrie enorme budgetten gaan uitgeven aan de marketing en innovatie van het sigarettenpakje, om deze aantrekkelijker te maken voor specifieke doelgroepen."

Mini billboards

Een roker in Nederland rookt gemiddeld 14 sigaretten per dag, zegt de Hartstichting. Elke keer wanneer een roker een sigaret pakt, is er sprake van een reclamemoment voor rookwaren via de verpakking van de sigaretten. Professor Marc Willemsen, bijzonder hoogleraar tabaksontmoediging aan de Maastricht University, stelt: "Pakjes sigaretten worden mini billboards!" Willemsen heeft een document geschreven met de belangrijkste argumenten voor plain packaging.

Onlangs werd in Brussel de herziening van de Tabaksproductenrichtlijn aangenomen, met nieuwe antirookmaatregelen. Hoewel plain packaging hier eerst onderdeel van was, is deze maatregel uiteindelijk door allerlei onderhandelingen tussen de verschillende Europese partijen in de uiteindelijke richtlijn niet verplicht gesteld. Lidstaten mogen er wel zelf voor kiezen.

Handtekeningen

Het European Heart Network heeft alle hartstichtingen die over heel Europa bij hen aangesloten zijn, gevraagd om handtekeningen op te halen. Daarmee willen ze naar Europarlementariërs stappen om te laten zien hoeveel zorgprofessionals achter hen staan. Op 22 mei zijn er nieuwe Europese verkiezingen en de handtekeningen moeten naar de nieuw verkozen Europarlementariërs gaan, in de hoop dat ze hun politieke invloed zullen aanwenden in hun eigen lidstaten

De tabaksindustrie is fel tegen 'plain packaging' en dreigt overal naar de rechter te stappen, ook in Nederland. Het Haagse advocatenbureau Bird & Bird maakte in opdracht van Philip Morris een rapport met juridische argumenten tegen plain packaging.