line
app-cigarette-3

NVWA: app Cigarette is geen tabaksreclame

zondag 23 maart 2014

De iPhone- en Android-app Cigarette, die de weg wijst naar het dichtstbijzijnde verkooppunt van tabak, is niet in strijd met het verbod op tabaksreclame. Dat stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in antwoord op een vraag die TabakNee in december al bij de organisatie had neergelegd.

Door Bas van Lier

"Op basis van de informatie die wij hebben over de app, concluderen wij dat er geen sprake is van tabaksreclame. De informatie is vergelijkbaar met een telefoonboek/gouden gids", liet een woordvoerder van de NVWA deze week weten.

In december berichtte TabakNee over de nieuwe app, die gebruikers ervan 24 uur per dag vertelt waar het dichtstbijzijnde verkooppunt van sigaretten is. De maker, het Groningse bedrijf Appademic, liet destijds al doorschemeren dat de tabaksindustrie achter de app zit. Om de app te downloaden moet je minimaal 17 jaar zijn, staat erbij. Die leeftijd wordt verder niet gecontroleerd en is bovendien vrij onbegrijpelijk: onder de 18 is het niet toegestaan om tabak te kopen.

Eerder stelde de NVWA-woordvoerder dat het onderzoek naar de rechtmatigheid van de app enige tijd in beslag zou nemen, omdat hier sprake was van een nieuw fenomeen. Hij voegde daar toen aan toe: "Ook collectieve reclame voor tabaksproducten is verboden (niet alleen aan merken gekoppelde reclame). Deze app zal in dit licht beoordeeld moeten worden."

Collectieve reclame voor tabaksverkooppunten valt kennelijk buiten de beperkingen op tabaksreclame, tenminste naar het oordeel van de NVWA. Australische onderzoekers oordeelden in 2012 anders. Zij deden onderzoek naar smartphone apps die het roken stimuleren. Tot die apps rekenden zij ook apps die informatie bevatten over verkooppunten van tabak.

Alles wijst er dus op dat de tabaksindustrie hier een manier heeft gevonden om het verbod op tabaksreclame te omzeilen en via deze app (nieuwe) rokers kan stimuleren sigaretten te kopen.