line

"Foutje" op NU.nl over tabaksaccijnzenbeleid?

woensdag 26 februari 2014

"Het kabinet hoopt dat de verkoop van tabak in Nederland zal aantrekken." Deze opmerkelijke zin stond eergisteren in een artikel over tabaksaccijnzen op NU.nl en werd kort daarop drastisch gewijzigd. Was het een foutje of...?

Door de webredactie

Eergisteren, op 24 februari, stond er een bericht op de nieuwssite NU.nl met de kop "accijnsopbrengsten tabak met ruim 30 miljoen gedaald" . Een artikel naar aanleiding van een rapport van de NSO, brancheorganisatie voor de tabaksdetailhandel en de groothandel TZN. De tabaksaccijnzen mogen niet verhoogd worden, stellen zij, want veel rokers zouden in Duitsland en België hun rokertjes inkopen waar deze goedkoper zijn.

Het artikel zou niet zijn opgevallen, ware het niet dat er een opmerkelijke zin in stond. En wel deze: "Een nieuwe verhoging van 9 eurocent per pakje sigaretten was oorspronkelijk gepland voor begin 2014, maar werd uitgesteld tot 1 januari 2015. Het kabinet hoopte dat de verkoop van tabak in Nederland door die beslissing wat zou aantrekken."

Het duurde niet lang of de zin werd drastisch gewijzigd: "Het kabinet hoopte dat de verkoop van tabak in Nederland door die beslissing wat zou afnemen."

Wat is hier gebeurd? TabakNee grijpt de telefoon en krijgt een redacteur van NU.nl aan de lijn. Waarom is die zin veranderd? De redacteur herinnert zich "dat een paar bezoekers gingen bellen. Er stond een foutje in. Maar het precieze weet ik er niet van." Wie waren die bezoekers? En was het wel een foutje? Ze belooft het grondig uit te zoeken en terug te bellen.

Verbinding verbroken

Een volle dag verstrijkt. Van NU.nl nog geen bericht. Als TabakNee zelf maar poolshoogte gaat nemen, lijkt de telefooncentrale niet naar behoren te werken, althans tot driemaal toe wordt de verbinding verbroken met de NU.nl-redacteur die het zou uitzoeken.

Maakte de schrijver van het bericht inderdaad "een foutje", of schreef deze gewoon op wat (een van) de woordvoerders van Financiën of de NSO (beiden kwamen aan het woord) vertelden. Immers, "het belangrijkste doel van de accijns is het verschaffen van inkomsten voor de Rijksoverheid", staat te lezen op de website van de Rijksoverheid. Is de redacteur door een van de woordvoerders teruggefloten, omdat de waarheid wel erg hard klinkt? We zullen het wel nooit te weten komen – tenzij de redacteur van het bericht zich meldt.

accz