line

Brits verbod op roken in auto met kinderen

dinsdag 11 februari 2014

Roken in auto's waarin kinderen meerijden wordt in Groot-Brittannië verboden. Met grote meerderheid heeft het Britse Lagerhuis ingestemd met dit wetsvoorstel van de Labour Party. Een belangrijk deel van de conservatieven besloot de bescherming van het kind boven de vrijheid van het individu te laten gaan en steunde het plan.

Door de webredactie

Binnen de regering wordt verdeeld gedacht over de wet. Vice-premier Nick Clegg van de Liberal Democrats uitte zijn bedenkingen, met name over de uitvoerbaarheid ervan. De regering raadde het voorstel af, maar premier David Cameron (Tories), die zelf niet bij de stemming was, liet gisteren weten het plan te steunen. "Hoewel hij de zorgen die sommigen naar voren hebben gebracht begrijpt, vindt hij dat de tijd voor een benadering als deze is gekomen", zo citeert The Guardian de Camerons woordvoerder.

De maatregel werd gisteren met 376 stemmen voor en 107 stemmen tegen aangenomen. Onder de voorstemmers waren leden van alle partijen. Luciana Berger van de Labour Party en schaduwminister van Volksgezondheid, zei: "Dit is een zaak van kinderbescherming, niet van keuzevrijheid van volwassenen. De wens van het parlement is duidelijk geuit vandaag en die moet worden gerespecteerd. Ministers hebben nu de plicht om regels op te stellen zodat we deze maatregel realiteit kunnen maken en de bescherming van kinderen zo snel mogelijk kunnen  effectueren. Er kan een korte consultatie nodig zijn voor de praktische uitwerking, maar we zullen nauwlettend in de gaten houden dat de regering dit niet op de lange baan zal schuiven."

Bescherming kinderen belangrijker

De maatregel werd voorgesteld als amendement op een kinder- en familiewet, waarin werd opgeroepen roken in auto's waarin kinderen worden vervoerd strafbaar te maken. Het ministerie van Volksgezondheid verzette zich hier tegen met het argument dat een verbod niet de meest effectieve manier zou zijn om volwassenen te weerhouden van roken terwijl ze kinderen vervoeren. Strafbaarstelling zou te moeilijk te handhaven zijn en inzetten op gedragsverandering werd effectiever geacht.

Maar verschillende conservatieven in het Lagerhuis lieten zich eens niet leiden door de vaste argumenten van de tabakslobby en vonden dit keer de bescherming van kinderen belangrijker dan de vrijheid van mensen om zelf te beslissen of ze willen roken of niet. De Telegraaf betoonde de volgende dag (12 februari) in een commentaar haar instemming met deze Engelse wet, die moet voorkomen "dat weerloze kinderen nog langer de dupe zijn van het roekeloze gedrag van volwassenen", aldus de grootste krant van Nederland. Draagvlak voor zo'n wet in Nederland zal er dus ongetwijfeld zijn.