line
mij pak je niet-1

Jeugdboek tegen de tabaksindustrie aangeboden aan Wanda de Kanter

donderdag 31 januari 2019

Een spannend kinderboek over de strijd van een groepje kinderen tegen de tabaksindustrie moet jongeren bewust maken van de gevaren van roken. Het boek Mij pak je niet van Martine Glaser werd op dinsdag 29 januari gepresenteerd in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis.

Door de webredactie

“Het slechte van uw ziekte is dat u doodgaat, maar het goede is dat u hier staat om uw verhaal te vertellen om ervoor te zorgen dat de jeugd niet gaat roken!”
Dat zei een van de aanwezige brugklasleerlingen bij de presentatie van het kinderboek Mij pak je niet van Martine Glaser in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam. Glaser bood het eerste exemplaar aan aan longarts Wanda de Kanter, die voor de gelegenheid twee longkankerpatiënten had uitgenodigd om hun verhaal te vertellen.

Patiëntenverhalen

De patiënten vertelden de ruim vijftig brugklasleerlingen die de presentatie bijwoonden hoe zij op jonge leeftijd waren begonnen met roken en daar nu de pijnlijke gevolgen van ondervonden. Ook het verhaal van de schrijfster maakte indruk. Glaser verloor haar dochter Gwendolyn aan longkanker. Gwendolyn rookte sinds haar 16de. "Wie had ooit kunnen denken dat ze daardoor maar 44 zou worden", zei Glaser tegen het SBS6-programma Hart van Nederland. "In december 2015 hoorden we dat ze longkanker had en in juni 2016 is ze overleden. Haar kinderen waren toen 9 en 11."

Omdat ze jeugdboekenschrijfster is besloot Glaser dat ze met een nieuw boek kinderen in Nederland wilde waarschuwen voor de gevaren van het roken. Ze schreef het boek Mij pak je niet (Clavis, ISBN 9789044834659), waarin de zoon van een tabaksfabrikant en de dochter van een longkankerpatiënte op sleeptouw worden genomen door twee vrienden in hun strijd tegen de tabaksindustrie. Het boek beschrijft ondertussen de verborgen en verderfelijke werkwijzen van de tabaksindustrie.

Echte feiten

Longarts De Kanter zei tegen Hart van Nederland over het boek: "Ik kan me voorstellen dat je oprecht verontwaardigd raakt over wat je leest in dit boek, want alles wat erin staat is zoals het echt is. Alleen is het hier op een prachtig spannende manier opgeschreven."
De aanwezige brugklassers kregen het boek aangeboden van Longkanker Nederland. De patiëntenorganisatie hoopt dat alle brugklassers in Nederland dit boek zullen lezen en thuis of in de klas zullen bespreken. Bij de kinderen die de presentatie bijwoonden leek de boodschap alvast te zijn aangekomen. Drie van hen zeiden tegen Hart van Nederland dat ze niet met roken zouden beginnen, omdat ze niet met hun leven wilden spelen.
"Al motiveer ik maar tien kinderen om niet te gaan roken, dan ben ik al blij’, stelde Glaser, ‘maar ik hoop natuurlijk dat het er duizend, tienduizend of zelfs honderdduizend zullen zijn."

tags:  jeugd | longkanker | tabaksindustrie | tabaksontmoediging