line
rivm bepleit alternatieve meetmethode gif in tabak-1

Herziening TPD: RIVM bepleit alternatieve meetmethode gif in tabak

maandag, 15 april 2024

Uit openbaar gemaakte documenten blijkt dat het RIVM een alternatieve methode bepleit voor het vaststellen van gifstoffen in sigaretten om af te komen van het ‘misleidende gebruik van TNCO-waarden’. Ook blijkt nu dat de tabaksindustrie is uitgenodigd haar visie te geven op de herziening van de tabaksproductenrichtlijn.

stoppen met roken zal britse winkeliers 11 mld pond opleveren

Stoppen met roken zal Britse winkeliers 11 mld. pond opleveren

Kort buitenlands nieuws

vrijdag, 12 april 2024

Uit onderzoek blijkt dat juist Britse lokale ondernemers baat hebben bij rokers die hun laatste peuk uitdrukken. Ex-rokers geven lokaal miljarden meer uit. Verder in Kort buitenlands nieuws: PMI financiert medische rookstopcursussen / Tabaksfabrikanten adverteren in Londense metro / Canarische eilanden verscherpen rookbeleid / Aantal nicotinegebruikers in Nepal neemt toe.

ombudsman eu kritisch over invloed tabakslobby op commissie

Ombudsman EU blijft kritisch over invloed tabakslobby op Commissie

donderdag, 11 april 2024

De Europese Ombudsman, Emily O’Reilly, volhardt in haar kritiek op de Europese Commissie. Uit haar onderzoeken blijkt dat het EU-bestuur te weinig doet om beïnvloeding door de tabakslobby tegen te gaan. Ontmoetingen moeten tot een minimum worden beperkt, publiek bekend zijn en er moet een volledig verslag van worden gemaakt.

veb bepleit nog snel even te profiteren van tabaksbeleggingen

VEB bepleit nog snel even te profiteren van tabaksbeleggingen

woensdag, 10 april 2024

In een omslagartikel in het maandblad Effect van de Vereniging van Effectenbezitters wordt gesteld dat beleggers juist nu veel rendement kunnen halen uit aandelen in de tabaksindustrie. De overheid kan beter zorgen dat die rendementen naar de samenleving vloeien.

juul biedt geld aan zwarte organisaties in vs

Juul mobiliseerde zwarte gemeenschappen VS voor zijn lobby

De Juul-documenten, deel 2

dinsdag, 09 april 2024

E-sigaretfabrikant Juul heeft ook een agressieve lobby gevoerd die gericht was op zwarte organisaties en politici in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit interne documenten die zijn vrijgegeven als onderdeel van de grote schikking die Juul trof met de Amerikaanse staat North Carolina.

britse hoofd tabaksontmoediging dineerde met oprichter juul

Britse hoofd tabaksontmoediging dineerde met Juul-oprichter

De Juul-documenten, deel 1

maandag, 08 april 2024

E-sigaretfabrikant Juul kreeg tijdens een privédiner tips voor de introductie van zijn vapes in het VK van het Britse hoofd tabaksontmoediging, Martin Dockrell. Ook ASH-CEO Deborah Arnott was bij het etentje aanwezig. Dat blijkt uit interne documenten die zijn vrijgegeven als onderdeel van de grote schikking die Juul trof met de Amerikaanse staat North Carolina.

regels tegen tabakloze nicotineproducten-2

EU-lidstaten bezig met regels voor tabakloze heatsticks

Kort buitenlands nieuws

vrijdag, 05 april 2024

Verschillende Europese lidstaten wachten niet op de revisie van de tabaksproductenrichtlijn om heatsticks zonder tabak aan banden te leggen. Verder in Kort buitenlands nieuws: Een kwart van de Belgische werknemers rookt / West-Virginia verbiedt roken in auto met kinderen / FDA voor de rechter om mentholverbod af te dwingen / Zimbabwe gastheer van grote conferentie voor tabaksboeren / Gezondheidsexpert wil compleet tabaksverbod in Uganda / Vietnam verwacht meer nicotineverslaafden door alternatieve tabaksproducten.

albert sanchez

PMI’s man in Nederland Albert Sánchez gaat voor de tabaksspeciaalzaak

Tabakspushers: de mensen

woensdag, 03 april 2024

Albert Sánchez, voorheen strateeg van Philip Morris in Lausanne, is de nieuwe countrymanager voor Nederland van de tabaksfirma. Hier stimuleert hij de opening van tabaksspeciaalzaken naast supermarkten om er reclame te kunnen maken voor PMI’s alternatieve rookwaar.

world no tobacco day 2024

Wereld Niet Roken Dag in teken van preventie jeugdroken

Kort buitenlands nieuws

vrijdag, 29 maart 2024

Wereldwijd experimenteren zo’n 37 miljoen jongeren tussen de 13 en 15 jaar met tabak. Wereld Niet Roken Dag legt dit jaar extra nadruk op het belang van rookpreventie onder de jeugd. Verder in Kort buitenlands nieuws: ‘Canadese provincies houden tabaksindustrie hand boven het hoofd’ / PMI een van grootste belastingbetalers in Rusland / Australische arts verzwijgt sponsoring bij vape-voorlichting / Tabaksbaas denkt dat verbod op wegwerp-vapes niet werkt.

Lees ook

Expert omgevingsrecht: ‘Utrecht kan tabaksverkoop wel beperken’

donderdag, 28 maart 2024

Oud-ambtenaar en expert omgevingsrecht Arie den Breejen stelt in een brief aan de Utrechtse gemeenteraad dat de gemeente ter bescherming van kinderen wel degelijk de verkoop van tabak kan beperken.

Vakcentrum dreigt met rechter over tabaksban supermarkt

dinsdag, 26 maart 2024

Het Vakcentrum, belangenbehartiger van zelfstandige supermarkten, dreigt de overheid met juridische stappen als zij niet afdoende uitlegt waarom het aanstaande verbod op tabaksverkoop noodzakelijk is.

Kamervragen over lobbybijeenkomst in Nieuwspoort

maandag, 25 maart 2024

UPDATE 04-04-2024
Tweede Kamerleden Daniëlle Jansen (NSC) en Harmen Krul (CDA) hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van de lobbybijeenkomst van Business Sweden morgenmiddag in Nieuwspoort over het ‘Zweedse succes’ met tabaksontmoediging.

Nieuw-Zeeland doet wegwerp-vape in de ban
Kort buitenlands nieuws

vrijdag, 22 maart 2024

UPDATE 04-04-2024
De nieuwe conservatieve regering van Nieuw-Zeeland trok het generatiegebonden tabaksverbod in, maar komt nu wel met een verbod op wegwerp-vapes. Verder in Kort buitenlands nieuws: Tabak ook uit Belgische supermarkt / EC keurt Belgisch verbod op wegwerp-vape goed / Wetsvoorstel rookvrije generatie VK ingediend / Onderzoek nodig naar rol lobby bij afzwakken Maleisische tabakswet / Britten roken nog steeds menthol ondanks verbod / Foto niet-roker gebruikt voor Australische pro-vape-campagne.

Loden Last 2024 voor supermarktondernemer met tabakszaak

donderdag, 21 maart 2024

Supermarktondernemer Gerard van den Tweel uit Nijkerk krijgt van TabakNee de Loden Last 2024. De multifranchiser wil tabakszaken openen naast alle zes AH-supermarkten die hij exploiteert. Daarmee gaat hij in tegen het beleid van zowel de overheid als Albert Heijn.

Feiten en fabels over hogere prijzen voor tabak

woensdag, 20 maart 2024

De accijnzen op sigaretten en shag gaan op 1 april omhoog. De tabaksbedrijven beklagen zich hierover in de media met argumenten die niet kloppen. De Gezondheidsfondsen voor Rookvrij hebben een overzicht gemaakt met feiten en fabels over de impact van de prijsstijgingen.

Risico’s e-sigaret vergelijkbaar met tabakssigaret, dubbel gebruik nog schadelijker

dinsdag, 19 maart 2024

Onderzoek uit China bevestigt: de e-sigaret brengt vergelijkbare gezondheidsrisico’s met zich mee als de tabakssigaret en dubbel gebruik verhoogt die risico’s aanzienlijk. Beleidsmakers moeten zich derhalve niet laten leiden door misvattingen hierover en sigaretten en e-sigaretten even hard bestrijden.

Tweede Kamerleden uitgenodigd voor lobbymiddag over ‘harm reduction’

maandag, 18 maart 2024

UPDATE 21-03-2024
Business Sweden, een Zweedse exportpromotor, inviteerde Tweede Kamerleden voor een middag in Nieuwspoort over regelgeving voor alternatieve rookwaren. Een nauwelijks verholen poging van de tabakslobby om regelgeving voor rookalternatieven af te zwakken.

Franse banken blijven in tabak investeren
Kort buitenlands nieuws

vrijdag, 15 maart 2024

Franse banken die zeiden te zullen stopen met investeren in tabak hebben in de afgelopen vijf jaar voor meer dan 5 miljard in de industrie gestopt. Verder in Kort buitenlands nieuws: Britse conservatieven voor leeftijdsgebonden tabaksverbod / Europese vrouwen roken vaker dan vrouwen elders / Senatoren VS willen illegale vapes uit winkelketens / Britse accijns gaat in 2026 flink omhoog / BAT doneerde geld aan Australische politieke partij.

Philip Morris steunt supermarkten bij openen tabakszaken

donderdag, 14 maart 2024

Supermarktvakblad Distrifood stelt op basis van vele gesprekken met ondernemers en tabaksverkopers dat tabaksfabrikant Philip Morris supermarkten financieel en materieel helpt bij het openen van aparte tabakszaken. De NVWA onderzoekt of dit mag.