line
utrecht kan tabaksverkoop wel beperken-1

Expert omgevingsrecht: ‘Utrecht kan tabaksverkoop wel beperken’

donderdag, 28 maart 2024

Oud-ambtenaar en expert omgevingsrecht Arie den Breejen stelt in een brief aan de Utrechtse gemeenteraad dat de gemeente ter bescherming van kinderen wel degelijk de verkoop van tabak kan beperken.

vakcentrum dreigt met rechter over tabaksban supermarkt

Vakcentrum dreigt met rechter over tabaksban supermarkt

dinsdag, 26 maart 2024

Het Vakcentrum, belangenbehartiger van zelfstandige supermarkten, dreigt de overheid met juridische stappen als zij niet afdoende uitlegt waarom het aanstaande verbod op tabaksverkoop noodzakelijk is.

kamervragen over lobbybijeenkomst nieuwspoort

Kamervragen over lobbybijeenkomst in Nieuwspoort

maandag, 25 maart 2024

Tweede Kamerleden Daniëlle Jansen (NSC) en Harmen Krul (CDA) hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van de lobbybijeenkomst van Business Sweden morgenmiddag in Nieuwspoort over het ‘Zweedse succes’ met tabaksontmoediging.

nieuw-zeeland doet wegwerp vapes in de ban

Nieuw-Zeeland doet wegwerp-vape in de ban

Kort buitenlands nieuws

vrijdag, 22 maart 2024

De nieuwe conservatieve regering van Nieuw-Zeeland trok het generatiegebonden tabaksverbod in, maar komt nu wel met een verbod op wegwerp-vapes. Verder in Kort buitenlands nieuws: Tabak ook uit Belgische supermarkt / EC keurt Belgisch verbod op wegwerp-vape goed / Wetsvoorstel rookvrije generatie VK ingediend / Onderzoek nodig naar rol lobby bij afzwakken Maleisische tabakswet / Britten roken nog steeds menthol ondanks verbod / Foto niet-roker gebruikt voor Australische pro-vape-campagne.

gerard van den tweel winnaar loden last 2024

Loden Last 2024 voor supermarktondernemer met tabakszaak

donderdag, 21 maart 2024

Supermarktondernemer Gerard van den Tweel uit Nijkerk krijgt van TabakNee de Loden Last 2024. De multifranchiser wil tabakszaken openen naast alle zes AH-supermarkten die hij exploiteert. Daarmee gaat hij in tegen het beleid van zowel de overheid als Albert Heijn.

feiten en fabels over duurdere sigaretten en tabak

Feiten en fabels over hogere prijzen voor tabak

woensdag, 20 maart 2024

De accijnzen op sigaretten en shag gaan op 1 april omhoog. De tabaksbedrijven beklagen zich hierover in de media met argumenten die niet kloppen. De Gezondheidsfondsen voor Rookvrij hebben een overzicht gemaakt met feiten en fabels over de impact van de prijsstijgingen.

roken plus vapen dubbelslecht

Risico’s e-sigaret vergelijkbaar met tabakssigaret, dubbel gebruik nog schadelijker

dinsdag, 19 maart 2024

Onderzoek uit China bevestigt: de e-sigaret brengt vergelijkbare gezondheidsrisico’s met zich mee als de tabakssigaret en dubbel gebruik verhoogt die risico’s aanzienlijk. Beleidsmakers moeten zich derhalve niet laten leiden door misvattingen hierover en sigaretten en e-sigaretten even hard bestrijden.

tweede kamerleden uitgenodigd voor lobbymiddag over harm-reduction

Tweede Kamerleden uitgenodigd voor lobbymiddag over ‘harm reduction’

maandag, 18 maart 2024

UPDATE 21-03-2024
Business Sweden, een Zweedse exportpromotor, inviteerde Tweede Kamerleden voor een middag in Nieuwspoort over regelgeving voor alternatieve rookwaren. Een nauwelijks verholen poging van de tabakslobby om regelgeving voor rookalternatieven af te zwakken.

franse banken blijven investeren in -tabak

Franse banken blijven in tabak investeren

Kort buitenlands nieuws

vrijdag, 15 maart 2024

Franse banken die zeiden te zullen stopen met investeren in tabak hebben in de afgelopen vijf jaar voor meer dan 5 miljard in de industrie gestopt. Verder in Kort buitenlands nieuws: Britse conservatieven voor leeftijdsgebonden tabaksverbod / Europese vrouwen roken vaker dan vrouwen elders / Senatoren VS willen illegale vapes uit winkelketens / Britse accijns gaat in 2026 flink omhoog / BAT doneerde geld aan Australische politieke partij.

Lees ook

Philip Morris steunt supermarkten bij openen tabakszaken

donderdag, 14 maart 2024

Supermarktvakblad Distrifood stelt op basis van vele gesprekken met ondernemers en tabaksverkopers dat tabaksfabrikant Philip Morris supermarkten financieel en materieel helpt bij het openen van aparte tabakszaken. De NVWA onderzoekt of dit mag.

Tabaksbranche gaat confrontatie met gemeente Utrecht aan

woensdag, 13 maart 2024

UPDATE 14-03-2024
Vorige week opende een nieuwe tabaksspeciaalzaak in Utrecht, terwijl dat door de gemeente tijdelijk verboden is. De ondernemer werd geholpen door een ‘externe partij’, waarschijnlijk een groothandel of tabaksproducent. De branche gaat simpelweg de confrontatie aan.

Hoe de tabakslobby eindspelstrategieën tegenwerkt

dinsdag, 12 maart 2024

Diverse landen en steden ontwikkelen maatregelen om te zorgen dat jongeren niet met roken kunnen beginnen, waardoor het gebruik van tabaksproducten uiteindelijk verleden tijd wordt. STOP laat zien hoe de tabaksindustrie deze maatregelen tegenwerkt.

Hoogste rechter handhaaft tabaksvrije generatie in Brookline

maandag, 11 maart 2024

Het hooggerechtshof van Massachusetts bepaalde dat het generatiegebonden verkoopverbod voor tabak in Brookline, een voorstad van Boston, niet in strijd is met staatswetten. Action on Smoking and Health spreekt van een mijlpaal.

Fors meer sigaren- en pijprokers in Groot-Brittannië
Kort buitenlands nieuws

vrijdag, 08 maart 2024

In de afgelopen tien jaar is het aantal Britse gebruikers van sigaren, shisha’s of pijpen vervijfvoudigd. Verder in Kort buitenlands nieuws: PMI wilde Colombiaanse politici fêteren / Misleidende Facebook-reclames voor nicotinezakjes / PMI opent sigarettenfabriek in Tanzania / Ook sigaretten op catwalks in Londen.

Dit zijn de genomineerden voor de Loden Last 2024

donderdag, 07 maart 2024

De Loden Last is een jaarlijkse onderscheiding van TabakNee voor een persoon of organisatie buiten de tabaksindustrie die in belangrijke mate medeverantwoordelijkheid draagt voor de 20.000 tabaksdoden die jaarlijks vallen.

Van Doorslaer en Pieterse onderzoeken smaakverbod e-sigaret

woensdag, 06 maart 2024

Gezondheidseconoom Eddy van Doorslaer en gezondheidspsycholoog Marcel Pieterse zijn de gedragswetenschappers die in de rechtszaak van BAT tegen de Staat over het smaakverbod voor e-sigaretten een deskundigenbericht zullen opstellen.

Nieuwe vragen aan het EU Hof in zaak rond sjoemelsigaret

dinsdag, 05 maart 2024

In de rechtszaak waarin Rookpreventie Jeugd om optreden van de NVWA tegen de sjoemelsigaret vraagt, heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven opnieuw om uitleg van de Tabaksproductenrichtlijn gevraagd bij het Europees Hof van Justitie.

Van Ooijen: ‘Tabak eerder alleen in speciaalzaak is een optie’

maandag, 04 maart 2024

Als er extra maatregelen nodig zijn om het aantal verkooppunten van tabak niet te laten groeien, dan is het eerder dan 2032 voorbehouden van de verkoop aan speciaalzaken een optie, schrijft demissionair staatssecretaris Van Ooijen.

Geen meerderheid EU-richtlijn ketenaansprakelijkheid
Kort buitenlands nieuws

vrijdag, 01 maart 2024

De Europese richtlijn die bedrijven verantwoordelijk moest maken voor milieuschade en mensenrechten in de hele keten is op het laatste moment in de Raad van de EU weggestemd. Verder in Kort buitenlands nieuws: Nieuw-Zeeland draait leeftijdsgebonden tabaksverbod terug / Schotland wil verbod op wegwerp-vapes / Meerderheid Afro-Amerikanen voor mentholverbod / ‘Nicotine zou in Maleisische gifwet opgenomen moeten worden’ / Verband gelegd tussen inhaleren tabaksrook en diabetes.