Ondertussen in het buitenland

vrijdag 16 december 2016

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: 22 miljoen levens gered door antirookmaatregelen / Amerikaanse FDA waarschuwt vier tabaksfabrikanten want hun sigaren blijken sigaretten / Hooggerechtshof beslist tegen verhoging tabaksproductie om kinderrechten te waarborgen in Indonesië / Amerikaans pensioenfonds CalPERS overweegt beleggen in tabak / Nieuw onderzoek laat werking van waarschuwingsplaatjes zien / Merendeel Amerikanen weten niet hoe slecht roken is. De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.
Door de webredactie

Mondiaal: 22 miljoen levens gered door antirookmaatregelen
Tussen 2008 en 2014 zijn 53 miljoen mensen wereldwijd gestopt met roken waardoor er in totaal 22 miljoen levens niet zijn verwoest door aan tabaksrook gerelateerde ziektes. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek dat is gepubliceerd in Tobacco Control. “Onze bevindingen laten zien dat er in potentie nog miljoenen levens meer gered kunnen worden,” zei David Levy, oncologieprofessor aan Georgetown Lombardi Cancer Center.
Lees meer bij ScienMag

Verenigde Staten: FDA waarschuwt vier tabaksfabrikanten want hun sigaren blijken sigaretten
De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft vier tabaksfabrikanten die in private handen zijn gewaarschuwd: Swisher International Inc, Cheyenne International LLC, Prime Time International Co en Southern Cross Tobacco Co Inc. Hun producten ‘Swisher Sweets’, ‘Cheyenne’, ‘Prime Time’ en ‘Criss-Cross’ bevatten smaakjes die aantrekkelijk zijn voor jongeren: druif, wilde kers en aardbeien. De sigaretten worden aangeboden als sigaren, maar het zijn volgens de FDA eigenlijk sigaretten. En die mogen volgens de wet niet meer dat soort smaakjes hebben.
Lees meer bij Reuters.

Indonesië: Hooggerechtshof beslist tegen verhoging tabaksproductie om kinderrechten te waarborgen
Een plan dat was opgesteld om de productie van tabak te verhogen in Indonesië is tegengehouden door het Indonesische Hooggerechtshof, omdat het in strijd was met de bescherming van kinderen en de volksgezondheid. De zaak was aangespannen door vijf anti-rook activisten en hun winst is een klap in het gezicht van de tabaksindustrie.
Lees meer in The Jakarta Post

Verenigde Staten: Pensioenfonds CalPERS overweegt beleggen in tabak
CalPERS, een pensioenfonds uit Californië, was een van de fondsen die naam maakte met het sociaal verantwoord beleggen van geld. Daarom handelden zij tot nu toe niet in tabaksaandelen. Nu wil het fonds haar oordeel heroverwegen om te kunnen profiteren van de inkomsten. Tabaksaandelen zijn doorgaans sterk en leveren dus een hoog rendement. Maar de overweging leidt tot zeer veel kritiek.
Lees meer bij de Los Angeles Times.

Verenigde Staten: Nieuw onderzoek laat werking van waarschuwingsplaatjes zien
Uit een nieuw onderzoek van het Penn Tobacco Center of Regulatory Science (TCORS) blijkt dat rokers sneller geneigd zijn te stoppen als er in plaats van een tekstwaarschuwing over de schadelijkheid van roken, een plaatje van een echte roker op staat die uitlegt welke schade het bij hem of haar heeft aangericht.
Lees meer bij Medical Xpress.

Verenigde Staten: Merendeel Amerikanen weten niet hoe slecht roken is
Uit onderzoek onder 9000 volwassen en 1000 kinderen, uitgevoerd door de University of North Carolina, blijkt dat het merendeel van de Amerikanen niet weten dat de stoffen die vrijkomen bij de verbranding van tabak, slecht voor hen zijn. Ook weten ze niet dat bij de verbranding van tabak additieven van tabak om worden gezet in giftige en ziekmakende stoffen.
Lees meer bij Yahoo News.

tags:  buitenland