line
bat-samenwerkingspartners-laatste-deel-2

Hoe BAT probeert maatschappelijk aanzien te verwerven

woensdag 23 april 2014

Onlangs schreef TabakNee over de nationale en internationale topmannen en –vrouwen achter British American Tobacco, dat een vestiging in Groningen heeft: Niemeyer. Het bleek dat BAT dikke vrienden is met de gemeente Groningen. Daarnaast probeert de tabaksreus via het sponsoren van studies en het vinden van netwerken, een respectabele partner te worden. Maakt u bijvoorbeeld kennis met de Foundation for Future Studies.
Door de webredactie

BAT is initiatiefnemer van de in Hamburg gevestigde Foundation for Future Studies. Deze stichting heeft tot doel een bijdrage te leveren aan de "toekomstige vitaliteit van de samenleving", en is volgens de website door BAT opgericht als onafhankelijke en non-profit organisatie om wetenschap en research te promoten.

De stichting staat onder aanvoering van professor Ulrich Reinhardt die al sinds 1999 voor BAT werkt en zich verdiept in vrije tijd en toerisme-gedrag. "He is married with two children and a dog", vermeldt de site over Reinhardt.

Samen met zijn collega BAT-directeur Ad Schenk heeft BAT-commissaris van de Groningse fabriek Michael Kraushaar een boodschap achtergelaten op de website van de stichting. Kraushaar noemt de Foundation for Future Studies op de website een neutrale plek en zegt: "Mijn mening is dat het niet over de toekomst voorspellen gaat, maar het actief vormgeven van die toekomst."

Tabak is uitgesloten

TabakNee vroeg de stichting of ze ook onderzoek doen naar tabaksgebruik in de toekomst en zo ja of, als de sigaret in de toekomst passé zou zijn, BAT dan hun stichting zal blijven financieren. "De Foundation for Future Studies is opgericht door BAT, maar alle onderzoeken naar onderwerpen die met tabak en de consumptie ervan te maken hebben, zijn uitgesloten van ons werk. Wij doen onderzoek naar hoe mensen in de toekomst zouden willen leven als het gaat om vrije tijd, reizen en toerisme, het sociale leven, familie, politiek, demografische verandering etcetera. Voor meer informatie kijkt u hier", laat woordvoerder Ayaan Hussein via het e-mailadres van BAT weten.

Maar tabak is, als we de tabaksfabrikanten moeten geloven, een product dat door rokers als iets sociaals en als een vorm van vrijetijdsbesteding zou worden gezien. Loopt hun onderzoek dan niet in de soep? Nee hoor, beweert Hussein. Ze doen geen onderzoek naar "wat wie dan ook (bijvoorbeeld de oprichter) graag zou willen horen." Met resultaat. Hussein: "Onze onderzoeken worden hoog gewaardeerd door media, politiek, de maatschappij en de economie."

Lean Innovation Network

We stuiten op nog een andere samenwerkingsactiviteit van BAT Niemeyer: directeur Rob Schut was lid van het Lean Innovation Network. Daarin komen allerhande organisaties bij elkaar uit heel Nederland. Dit netwerk "is een groep van gerenommeerde grote en kleine ondernemingen, die een passie hebben voor continu verbeteren en versnelling van Lean & Innovatie".

Op de website staat dat BAT nog lid is, maar dat moet ze van de website halen, zegt Jacqueline Hofstede, initiatiefnemer en eigenaar van Lean Innovation Network. "Rond 2008 of 2009 werd BAT lid", zegt Hofstede. "Maar zij heeft later haar lidmaatschap opgezegd, omdat ze geen tijd had om naar bijeenkomsten te komen. Dus ze hadden er weinig meer aan."

Veel geleerd

Men zegt op de website veel van de aangesloten bedrijven te hebben geleerd en noemt daar voorbeelden als Philips en Shell, maar ook BAT Niemeyer. Wat er precies geleerd is van BAT, wordt niet vermeld. Maar dat wil Jacqueline Hofstede best toelichten. Een goed voorbeeld was "hun passie om de fabriek open te houden voor de werkgelegenheid in Groningen, toen Niemeijer door BAT werd overgenomen. Die campagne heette 'Made in Groningen'. Ze stelden ambitieuze doelen en betrokken daar meteen hun volledige personeel bij."

Toen BAT haar lidmaatschap opzegde, vond Hofstede dit "niet erg. Tabak is inherent slecht voor de gezondheid." Bovendien is ze selectiever geworden in welk bedrijf met het netwerk mag meedoen. "Duurzaamheid staat bij mij hoog in het vaandel." Zou ze BAT weigeren als de firma zich nu opnieuw zou aanmelden? Hofstede: "Een lastige kwestie. Dat weet ik niet, misschien wel."

Dit was het laatste deel van de serie over BAT Niemeyer in Groningen.

Lees ook deel 1 over wie de Nederlandse bestuurders en commissarissen van BAT Niemeyer zijn. En deel 2 over welke Nederlanders het internationaal bij BAT hebben gemaakt. En deel 3 over hoe het gemeentebestuur van Groningen tegen de shagfabriek aankijkt.

Wilt u lezen over de concurrenten van British American Tobacco? 
Klik hier voor Japan Tobacco International (JTI) -  deel 1
Klik hier voor Imperial Tobacco (IT) -  deel 1
Klik hier voor Philip Morris International (PMI) -  deel 1