line
rokenfotosvolkskrant2-1

Ombudsvrouw Volkskrant maakt fotoredacteuren attent op afbeelden rokende mensen

maandag 19 september 2016

De Ombudsvrouw van de Volkskrant heeft een kritische mail over het veelvuldig afbeelden van rokende mensen naar alle fotoredacteuren van de krant gestuurd. In de mail benoemt een lezer onder meer foto’s van columniste Stella Bergsma en actrice en presentatrice Katja Schuurman met sigaret.

Door de webredactie

Lezer Dirk van Burgel stoorde zich aan al die foto’s van rokende rolmodellen in de krant en schreef daarover een briefje aan de Volkskrant. Hij was niet de enige, schrijft de Ombudsvrouw van de Volkskrant Annieke Kranenberg in haar antwoord dat TabakNee te zien heeft gekregen. Ze wijst op een ingezonden brief in de krant van 10 september. ‘Het is een voortdurend terugkerende klacht, waarop ik het antwoord in algemene zin (nog) niet weet’, schrijft zij.

In 2015 schreef Kranenberg er, in breder verband, al eens over in de krant. Daarin stelde ze: ‘Lezers voorschrijven wat zij wel en niet mogen consumeren, is daarentegen bedilzucht. Het weren van rokende mensen op foto's – uit angst voor een stimulerende werking – schaar ik daar ook onder. […] De redactie doet er wel verstandig aan te luisteren naar de kritische voorhoede. We kunnen ons nauwelijks meer voorstellen dat er vroeger in treincoupés mocht worden gerookt, terwijl het rookverbod pas elf jaar geleden van kracht werd. Over tien jaar krijgt de krant misschien wel het predicaat 'smetwaar' als ze een rokend mens afbeeldt.’

In haar antwoord nu voegt Kranenberg daar aan toe: ‘Misschien was tien jaar veel te ruim bemeten. Ik heb uw mail doorgestuurd naar alle betrokken fotoredacteuren.’ Hopelijk beseffen die de invloed die zij uitoefenen door het afbeelden van rokende rolmodellen. Iets waar die rolmodellen zichzelf ook weleens rekenschap van mogen geven.

tags:  rolmodellen | Volkskrant | rokende mensen