line

BBC onderzoekt hoe de tabaksindustrie stand houdt

donderdag 29 mei 2014

In de tweedelige BBC-documentaire 'In Burning Desire: The Seduction Of Smoking', waarvan vanavond (donderdag 29 mei) het eerste deel wordt uitgezonden, onderzoekt de gelauwerde journalist Peter Taylor de onweerstaanbare aantrekkingskracht van sigaretten.

De sigaret is het dodelijkste consumentenproduct op aarde. Taylor onderzoekt hoe het komt dat ondanks alle gezondheidswaarschuwingen en ontmoedigingsmaatregelen, elke dag duizenden jongeren in de hele wereld zwichten voor de verleiding om te gaan roken. De gevierde journalist laat zien hoe de tabaksindustrie rokers manipuleert. Daarbij kreeg hij een zeldzaam kijkje binnen de muren van de tweede tabaksproducent ter wereld, British American Tobacco (BAT).

Dat laatste is des te opmerkelijker, omdat Taylor al veertig jaar onderzoek doet naar de tabaksindustrie en haar leugenachtige en manipulatieve tactieken. In de documentaire praat Taylor met directieleden van BAT, dat zich tegenwoordig zegt toe te leggen op een nieuwe strategie van beperken van de schadelijkheid van tabak en het ontwikkelen van minder schadelijke alternatieven voor bestaande sigaretten.

Taylor kreeg eerder dit jaar de Royal Television Society Lifetime Achievement Award voor zijn bijzondere bijdrage aan de journalistiek. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw onthulde Taylor in documentaires de ontkenningen, hypocrisie en smerige trucs van de tabaksindustrie. Nu keert hij terug om te zien hoe de industrie, die nog steeds wereldwijd bijna 40 miljard euro winst maakt, stand houdt ondanks alle pogingen om tabaksgebruik terug te dringen.

De eerste aflevering van 'In Burning Desire: The Seduction Of Smoking' is vanavond te zien op BBC 2 om 22:30 uur Nederlandse tijd. Zie ook de website van het programma en een uitgebreid artikel van Peter Taylor in The Guardian.

Klik hier om deel 1 te bekijken. En via deze link kun je deel 2 ook bekijken.